Who will guard against the guardians?

OMG!
Varför har jag inte läst denna tidigare?!

angelfallAngelfall av Susan Ee är en fantastisk bok, från första sidan till den sista, det här är en bok som greppar tag i dig och som sedan vägrar släppa taget. I mitt tycke är detta post-apokalyps när den är som allra bäst. Många böcker i den genren har ibland en tendens att behöva lite tid på sig att starta upp, först skall bakgrund och karaktärer presentera, man bidar sin tid innan tempot skruvas upp. Inte för att det är något fel med det, kan vara precis det som gör en bok bra, MEN ibland så behöver man bli slängd rakt in i handlingen, rakt in i dramat.

Det är sex veckor sedan apokalypsens änglar steg ner för att ödelägga vår moderna värld. Gatugängen härskar på dagen och på natten härskar vidskepelse, rädsla och änglarna. Penryn är sjutton år och tillsammans med sin rullstolsbundna lillasyster Paige och deras mor försöker de överleva i kaoset. En natt när de gör ett försök att fly från staden går allt fel när de blir vittne till en grupp med änglar som våldsamt och brutalt ger sig på en av de sina.
Under stridigheter mellan änglarna blir de upptäckta och Penryn ser sedan skräcklaget på hur lillasystern blir bortförd.
I sin desperation gör hon vad som helst för att återse sin syster igen, hon till och med räddar och lierar sig med fienden, i from av ängeln Raffe. Med avhuggna vingar, allvarligt skadad och övergiven att dö, har ängeln har inget annat val än att lita på en av “Daughter of Men”.
Tillsammans gör de ett försök att ta sig igenom norra Kalifornien, genom ett sönderslaget och kaotisk landskap, deras slutmål, änglarnas högborg i San Francisco, väl där hoppas Penryn hitta sin syster och Raffe hoppas på en möjlighet, en chans att få tillbaka sina vingar.

Angelfall har högt tempo redan från första bladet, det är en tröstlös och förtvivlad värld som möter oss, anarki råder, gäng har tagit över städerna och enbart de starka överlever. Änglarna, ja av någon anledning så anföll de världen och efter detta följde sedan naturkatastrofer, decimering av mänskligheten och sjukdomar. Änglarna kallar människor för “apor” och dödar de inte direkt så för de bort dem som slavar. Ingen förklaring till varför eller av vilken anledning. Susan Ee har förmågan att balansera urban fantasy med mytologi och post-apokalyps med änglar, allt detta levererat på ett intelligent och mycket eget sätt.

Trots att detta är en young adult (YA) roman finns det inte med någon kärlekstriangel, nä faktiskt nästan ingen kärlek alls (bara en liten, liten hint i slutet), ingen tonårsångest eller segdragna romantiska känslor som ältas. Missförstå mig rätt nu, det är inte något dåligt med kärlek, tonårsångest och allt annat som oftast följer med en klassisk YA, men ibland kan jag nog allt tycka att i vissa dystopi eller post-apokalyptiska romaner, när helvetet brakar lös, så skulle där nog inte finnas tid för att tänka så mycket på sådant. Nej att hålla sig vid liv och överleva en annan dag är nog det som vi alla skulle prioritera, ung som äldre. Jag säger inte att det är fel att ha med romantik och tonårsångest, eller till och med den numer nästan obligatoriska kärlekstriangeln men personligen så känner jag mig lite mätt på just det, kul med något annat allt emellanåt.

Susan Lee presenterar en utav de coolaste, kick-ass tonåringstjej jag någonsin sprungit på. Penryn är stark, mer än väl kapabel att hand om sig själv och andra, intelligent och street-smart, det blandat med en enorm överlevnads instinkt.

“Asleep, he looks like a bleeding Prince Charming chained in the dungeon. When I was little, I always thought I’d be Cinderella, but I guess this makes me the wicked witch.
But then again, Cinderella didn’t live in a post-apocalyptic world invaded by avenging angels.”

Till att detta så är boken även fylld med humor, levererat framför allt ifrån Penryn, men även Raffe är härligt synisk och boken kryllar av underbara kommentarer. Svart humor i en post-apokalyptisk YA bok, ja det är inte var dag man snubblar över en sådan bok.

“Here, I’ll show you how to use it. Let me see your foot.”
“That’s a pretty intimate demand in the angel world. It usually takes dinner, some wine, and sparkling conversation for me to give up my feet.”

Angelfall är en en bok som överraskar, tvära kast och vändningar som du inte väntat dig. När slutet väl kommer så kippar man nästan efter andan! Vilken vacker bok detta är!

——————————
Angelfall (Penryn & the End of Days #1)
by Susan Ee
Published 2011 by Feral Dream

Advertisement

7 Comments

Filed under Paranormal, Post apocalyptic, Susan Ee, Urban Fantasy, Young Adult

7 responses to “Who will guard against the guardians?

 1. bokstävlarna

  Det här låter riktigt intressant! Älskar kick ass-iga tonårstjejer.:)
  *lägger till i att-läsa-listan på Goodreads*

 2. Kick ass-iga tonårstjejer är de bästa tjejerna! 😉
  Finns som tur var en hel del av den typen i dagens litteratur, men Penryn är nog en utav de tuffaste jag läst om hittills.

  Gör det tycker jag, den ständigt ökande att-läsa-listan antar jag 😀

 3. Pingback: the road so far...

 4. Pingback: Alla dessa bokval | the road so far...

 5. Pingback: Love. Nightmares. Angels. War | the road so far...

 6. Pingback: Post-apocalypse, angels and a sword named Pooky Bear | the road so far...

 7. Pingback: Tematrio – Dystopier och jordens undergång | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s