Lazarus, Family

När det kommer till serier eller grafiska noveller (vilket namn som passar dig bäst) så har jag inte läst så många som faller inom genren dystopi.
Märkligt nog kan man tycka, då jag gärna slukar romaner som utspelar sig i alla typer av dystopi/ post-apokalyptiska världar. Kanske har jag helt enkelt missat, eller så kan det nog vara så att det inte funnits så många att välja på, vilket fall det nu månne vara, så har jag börjat snubbla över några och först ut är LAZARUS.

(Review in English, see further down)
Lazarus Novellen börjar med att vi ser en ung kvinna bli brutalt skjuten till döds, hon lämnas döende i en allt mer växande blodpöl, men så efter några minuter reser hon sig upp och tar raskt hämnd på sina chockade angripare. Forever (som är huvudpersonen här) är nämligen sin familjs Lazarus och är inte helt fullt ut 100% människa.

I en nära framtid så kontrolleras världen av ett fåtal mäktiga familjer, dessa familjer kontrollerar mark, spannmål och resurser. Vanliga människor är inte längre medborgare och har heller inga rättigheter, dessa människor kallas kort och gott för Waste. Familjerna som styr har alla varsin Lazarus som de använder som sin försvarare och bödel, Lazarus är en familjemedlem som blivit modifierad med implantat och den senaste teknologin. Resultatet, en supersoldat som näst intill är helt omöjlig att ta död på.

Det är en dyster och förfallen värld som Greg Rucka presenterar. I LAZARUS finns det så gott som inget som är ljust eller ens positivt. Handlingen är våldsam, brutal, ingen går att lita på, inte ens dina egna familjemedlemmar. Här finns knappt någon karaktär du tycker om, de är alla mer eller mindre psykotiska, störda och allmänt opålitliga. De enda som jag har någon som helst sympati för är faktisk dessa Lazarus som familjerna använder som sina personliga bödlar. Där finns en empati och en vilsenhet i exempelvis Forevers karaktär som gör detta till en mer mångbottnad berättelse, det är Forever som trots omständigheter, pliktkänsla och ringa ålder är den som bidra med en liten ljusstrimma mitt i all misär.

LAZARUS, FAMILY är en serie med högt tempo och jag gillar verkligen tecknarstilen. Michal Larks bilder är både färgrika och stämningsfulla, för det mesta går de i lite mörkare färgtoner, men kan helt övergå i ett annat färgspektrum beroende på var vi geografiskt befinner oss. Larks har verkligen lyckats att fånga både känslorna och personligheter till de olika karaktärerna.
Känns som detta är en serie som har potential att bli något riktigt bra och jag kommer definitivt se till att köpa fler delar av när de kommer ut.


gbWhen it comes to graphic novels I must admit that I for some strange reason haven’t read any within the dysopian genre. Which in itself is rather strange when I consider the fact that I do read a lot of YA dystopian/ post-apocalyptic novels. So it was about time to do something about it.

This story starts with the brutal killing of a young woman, shot several times and lying death in her own blood, after a minute or so she all of a sudden gets up, fully alive, and take revenge on her attackers.

In this first volume in the Lazarus series it’s a dark and broken world that Greg Rucka presents to us, there is hardly anything that is light or positive. This is a violent and brutal story, there is no one that you could trust, not even your family members. The character we meet are not very likable, no they are more of the psychotic, disturbing, not to be trusted kind of people. The only ones that I actually felt had any redeeming quality were actually these Lazarus that the family’s uses as their personal executioner and private army pressed into one person. There is an empathy and a feeling of being lost in tor example Forever’s character that really do give this story more layers to it. Even if Forever has a high sense of duty towards her family, she is the one who delivers some light in this gloomy and miserably world.

LAZARUS, FAMILY is a graphic novel with a high tempo and I personally like the style of the drawings, Michal Lark’s pictures are musty (in lack of a better word) and sets the mood perfectly, the coloring is mostly quite dark, but can in an instant change into bright and sparkling colors depending on where we are geographically. Lark has succeeded with capturing emotions and personality’s to all the different characters in this novel. I do believe Lazarus has potential and I for one will absolutely get my hands of more of this series when it’s available.

____________________

Betyg 4/5

Lazarus
Av Greg Rucka, Michael Lark
Publicerad 2013 av Image Comics

Advertisement

3 Comments

Filed under Bloggutmaning, Comics, Dystopian, Graphic Novels, Greg Rucka, Michael Lark (art)

3 responses to “Lazarus, Family

  1. Pingback: Månadsummering januari | the road so far...

  2. Pingback: Lazarus, Lift | the road so far...

  3. Pingback: Mer dystopi till folket | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s