Love. Nightmares. Angels. War

Verkar som temat med änglar fortsätter, änglar, halvänglar och demoner, jag är sååå förutsägbar. Nåväl denna gång kommer berättelsen ifrån down under, Shadows av Paula Weston. Snubblade över den på Goodreads (så klart), i några recensioner så nämndes denna bok tillsammans med Angelfall (recension här) och Unearthly (inte läst än), eftersom jag är helt tagen av Angelfall så var jag helt enkelt bara tvungen att införskaffa Shadows, jag lovar, jag var bara tvungen!

ShadowsDet har gått nästan ett år sedan Gaby’s tvillingbror miste livet i en bilolycka, hon försöker gå vidare men har det tufft, hennes minne är suddigt, ja nästan helt borta. Så en kväll på den lokala baren får hon syn på en kille, bokstavligt talat tagen från hennes drömmar. Rafa ser inte bara ut som killen som dyker upp i drömmarna hon har haft sedan olyckan (mer mardrömmar än vanliga och fyllda av våldsamma dueller med svärd och helvetisklika varelser), utan han påstår även att han känner hennes bror. Helt plötsligt så omkullkastas Gaby’s tillvaro och hon blir tvungen att acceptera att allt hon trodde hon kände till om sig själv enbart är en skugga av sanningen – och att sanningen troligtvis hittas i hennes mardrömmar.

Som sagt, ”snubblade” över denna bok på Goodreads och då jag uppenbarligen är lite inne i ett ängla-stim i år så kändes det rätt. Och mycket riktigt det var den, alltså rätt. Precis när jag läst den (jisses har det redan gått 3 veckor, ja jag vet har varit kass på att skriva här på bloggen), så petade jag in 5 av 5 stjärnor, kanske är mer 4.5 men ändå. Goodreads folket, ja de vet vad de talar om, slukade Shadows på en dag! Mer än nöjd med andra ord.

Inte så ofta jag läser böcker av författare ifrån Australien, kul att testa på en ny författare om även i en beprövad genre. Men det här är en fräsch och ny approach till änglar/ demoner mytologin. Änglar är absolut inte längre något nytt bland YA böcker, men här ger Paula Weston oss en berättelse med ett omtag och en ny vinkling på mytologin om änglar, fallna änglar och Nephilim (i denna bok kallade för Rephaim). Jag skulle nog vilja lägga boken i gränslandet mellan ungdoms och vuxen genren, detta lite för att karaktärerna är lite äldre än i de flesta andra YA böcker, men framför allt så kändes hela boken och alla däri mer mogna.

Gaby är så cool och riktigt stark trots traumat hon upplevt, de dagliga skuldkänslor hon som överlevare känner och saknaden av sin bror. Hennes rättframhet och starka åsikter är upplyftande och stimulerande och det är precis så jag vill ha mina YA tjejer, kick-ass, starka, udda, egensinniga, rättframma och som vågar gå sin egen väg. Gabys röst är den vi hör och man känner med henne, hennes ilska, hennes styrka, hennes osäkerhet och ambivalensen när sanningen om vem hon är och kommer ifrån börjar sippra fram. Man känner att hjärtat är nära att brista när förtvivlan hotar att ta över. Men framför allt så älskar jag hennes humor.

The guys with him are armed. Three are carrying shiny katanas, but the fourth is spinning a poleaxe.
A freaking poleaxe.

Ok, så var det dags för lite fan-girl suckande, visst så är händelserna det viktigaste och visst är action och elände oftast det som är mest intressant mig och romantik och triangeldrama får gärna ta ett steg åt sidan, men ibland så får man lova att vara lite “tjejig” (så det så). Raffe från Angelfall har definitivt fått konkurrens, Rafa (jepp, nästan samma namn) är sexig som få *suck* det måste erkännas och kaxig, ser definitivt fram emot de andra böckerna, oh yes! 😀

Doesn’t sound like me.” His mouth is close to my ear. “I prefer my women awake when I harass them.

Här finns även en eventuell kärlekstriangel (som smyger fram en bit in), även om den just nu inte känns som trolig, då Daniel inte direkt stryker Gaby medhårs. Daniel är Rafa’s motsatts på alla sätt och vis och just nu så verkar det som om vi som läsare blir ledda in på team Rafa, men man vet aldrig. Hela boken är fylld med tvära kast och när du tror du har koll så tar handlingen en lite annan väg.
Formligen älskar böcker där du som läsare inte är säker, inte från första bladet till det sista!

Jag nämnde Angelfall ovan, då den är bland de bästa dystopi/ post-apokalyptiska böcker jag läst på länge så är detta nog en ny favorit när det kommer Urban Fantasy/ Supernatural genren, det känns nytt och man slukar boken helt. Shadows är givetvis en lättare läsning än exempelvis Angelfall som mest är en berättelse om en mänsklighet utan hopp och där det ljusa i tillvaron knappt existerar, den här boken är lite tvärt om, den kändes solig och ljus och jag hade inga problem att visualisera värmen, grönskan, de härliga vågorna och givetvis surfkillarna (ja vid sidan om änglar, halvänglar och demoner då).
Kände genast att jag behöver, sol, värme, en strand, ett parasoll, en paraplydrink och en hel hög med böcker att frossa i. Kanske till och med en av dessa böcker kan vara Haze. Jepp, jag har redan beställt hem bok nummer två i serien och ser fram emot att få möte Gaby och givetvis framför allt Raffe igen. *avslutande fan-girl suck*

____________________

Betyg 4/5

Shadows (The Rephaim #1)
Av Paula Weston
Publicerad 2012 av Orion Children’s

Advertisement

Leave a comment

Filed under Paranormal, Urban Fantasy, Young Adult

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s