Tematrio – Dystopier och jordens undergång

Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser är dystopier och post-apokalyps, det passar den här fröken som handen i handsken. Problemet blir nog snarare vilka tre skall jag välja då detta är lite av en favorit genre. Så jag har snävat till det något i alla fall och listar mina all-time-favorit inom ungdomskategorin.

Berätta om tre bra dystopier (bred definition, postapokalyps går lika bra)!

Shatter me
Tahereh Mafi undebara, poetiska och helt magiska dystopi serie! Jag kan inte få nog av hennes vackra ord, dessa ord som bygger meningar, ord och meningar som sammantaget rätt och slätt blir ett konstverk.

Shatter me     Unravel me     Ignite me

Shatter meUnravel Me – Ignite me
Totalitär armé, ingen konst, inga böcker, bara arbete och ett hårt liv. Sjudomar har decimerat befolkningen, mat svårt att hitta, inga djur, moln med fel färg och en inlåst ung flicka vars beröring dödar. Tre undebara böcker som lämnar dig smått anfådd när du är klar, Ungdomsdystopi när den är som allra bäst.
“Hope.
It’s like a drop of honey, a field of tulips blooming in the springtime. It’s a fresh rain, a whispered promise, a cloudless sky, the perfect punctuation mark at the end of a sentence. And it’s the only thing in the world keeping me afloat.”

Penryn & the End of Days
Susan Ee extremt mörka post-apokalyptiska värld med den coolaste kick-ass hjältinna jag någonsin läst om .

angelfall     World After     End of days

AngelfallWorld After – End of days
Post-ap, där större delen av mänskligheten är utrotad och de få som finns kvar skoningslöst blir jagade. Här finns mördaränglar, demoner, skräckfyllda hybrider, nattsvart hopplöshet, en kick-ass hjältinna och ett svärd vid namn Pooky Bear. Allt severat med en stor dos mörk humor, kan inte bli mycket bättre än så.
Längar så att tredje och sista delen skall komma ut.
“Asleep, he looks like a bleeding Prince Charming chained in the dungeon. When I was little, I always thought I’d be Cinderella, but I guess this makes me the wicked witch.
But then again, Cinderella didn’t live in a post-apocalyptic world invaded by avenging angels.”

Partials Sequence
Dan Wells post-apokalyptiskt New York, lite som en mix av Battlestar Galactica, Blade Runner blandat med traditionell YA-dystopi.

Partials     Fragments by Dan Wells     Ruins by Dan Wells

Partials – Fragments – Ruins
Ok, helt ärligt så har jag inte hunnit läsa ut hela serien, håller på med Fragments just i detta nu. Men hittills är jag grymt imponerad. Det är Post-apokalyps, ett förfallet New-York, virus, skapade organiska varelser, krig, konspirationer och samt en ung cool tjej i centrum.
“I am stronger than my trials”

Advertisement

1 Comment

Filed under Dystopian, Listor & Enkäter

One response to “Tematrio – Dystopier och jordens undergång

  1. Pingback: Bokbloggskalendern – Lucka 3 | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s