Post-apocalypse, angels and a sword named Pooky Bear

Skräckblandad förtjusning, ja aldrig har väl det uttrycket varit mer rätt.
World After känns nästan som ett maratonlopp, man blir mentalt andfådd och helt slut när man väl vänder på sista bladet.

Ok, Angelfall och World After är nog bland de svårast böcker jag har försökt att skriva om, för som läsare blir man inkastad direkt i handlingen, det är action från första bladet, med överraskningar och vändningar när man minst anar. Att inte avslöja för mycket är näst intill omöjligt. Jag vet inte hur många gånger jag påbörjat ett blogginlägg och hur många gånger som jag raderat, stängt ner WordPress och plockat upp en bok istället. För precis som i Angelfall så slängs du som läsare rakt in i historien, ingen mjukstart, ingen tid för eftertanke, utan rätt in. Att läsa Susan Ees böcker är som att åka bergochdalbana uppskruvat till tio! Tempot är högt, historien tar tvära kast och trots att du kanske tror dig veta vad som komma skall, sitter du där i slutet omtumlad, blinkar frenetiskt och försöker att komma ihåg hur man andas.

World AfterFrån Goodreads:
When a group of people capture Penryn’s sister Paige, thinking she’s a monster, the situation ends in a massacre. Paige disappears. Humans are terrified. Mom is heartbroken.
Penryn drives through the streets of San Francisco looking for Paige. Why are the streets so empty? Where is everybody? Her search leads her into the heart of the angels’ secret plans where she catches a glimpse of their motivations, and learns the horrifying extent to which the angels are willing to go.

I Angelfall presenterades en mörk, skrämmande post-apokalyptisk värld nästan utan hopp för mänskligheten, i World After blir det bara värre!
Det här är ingen läsning om du vill ha lyckliga slut, ett Happily-ever-after, det goda vinner och det onda förlorar. Nej vill du ha det får du leta annorstädes.

Penryns på jakt efter sin syster för henne närmare änglarna och deras diaboliska planer och trots att det stundtals ser becksvart ut så ger hon helt enkelt inte upp, precis som i första boken så visar hon på en mognad, ett mod och en styrka som jag knappt har stött på i andra böcker, trust me, där finns en hel del tuffa hjältinnor där ute i litteraturen, men Penryn är definitivt en utav de coolaste. Änglarna är mer skrämmande än någonsin och deras experiment med människor kan få till och med den tåligaste av magar att vända sig. Raffe är coolheten själv, alltid i kontroll, alltid stabil och även om den bitska humor är lite mer nertonad här, så finns den absolut med och bidrar till några av mina absoluta favorit passager i boken. Deras munhuggande är så brilliant och underhållande och behövs i all misär. Som exempelvis när Penryn berättar att hon gett hans svärd ett namn.

“He glares at me as if he already hates it. “What is it?” I consider lying but what’s the point? I clear my throat. “Pooky Bear"
He’s silent for so long I’m beginning to think he didn’t hear me when he finally says, “Pooky. Bear.” “It was just a little joke. I didn’t know.”
“I’ve mentioned that names have power, right? Do you realize that when she fights battles, she’s going to have to announce herself to the opposing sword? She’ll be forced to say something ridiculous like, ‘I am Pooky Bear, from an ancient line of archangel swords.’ Or, ‘Bow down to me, Pooky Bear, who has only two other equals in all the worlds.’ ” He shakes his head. “How is she going to get any respect?”

Detta svärd börjar dessutom att interagera med Penryn och lär i brist på annat ord, hur hon bör använda det, dessa drömmar/ syner ger och även lite mer insikt om Raffe och hans historia. Självklar så finns här kärlek med, för var vore en YA bok vara utan sin kärlek, men här känns den rätt och den tar inte så mycket plats utan känns som en viktigt och integrerad del av berättelsen. Vidare så är Penryns tokgalna mor och syster-förvandlad-till-monster med som sidokaraktärer och det lovar för intressanta scener.

Jag säger bara, Så bra!

World After är inte enbart nagelbitande post-apokalyps, eller onda änglar som jagar och experimenterar med människor och helt enkelt i förlängningen vill utrota hela mänskligheten. Det är en berättelse om hopplöshet, att ge upp, antingen sitt liv eller ge upp det som gör oss mänskliga med alla dess konsekvenser. Men mitt i all denna misär så finns där även mod, att vara beredd att offra sitt eget liv för att andra skall överleva, att göra “det rätta”, även om man råkar vara ensam, liten och (till synes) svag. Att även i den mörkaste av avgrund finns det alltid en strimma hopp, om än så svag. Och det mina vänner är precis vad som skall finnas i en post-apokalyptisk ungdomsbok, åtminstone i mitt tycke i alla fall.

Jag har haft turen att läst så många underbara och fantastiskt böcker i år och det är ett helt halvår kvar innan vi avslutar 2014. Det kommer blir svårt att välja ut vilken bok som bli favorit, men World After är definitivt en stark kandidat. Är helt såld på Penryn & the End of Days och det värsta är att tredje delen inte kommer förrän tidigast 2015.

För att sammanfatta, om du tycker om nedan, se då till att LÄS denna ypperligt eminenta bok!
-Awesome kick-ass hjältinna
-Awesome kick-ass action scener
-Demoner
-Hopplöshet
-Mutanter
-Post-Apokalyps
-Vetenskapliga (människo-) experiment
-Vingar
-Änglar

och just det ja, och ett ärkeängelsvärd vid namn Pooky Bear!


gbOh my, oh my oh my! Can’t believe I’ve finished it!
Angelfall was more than brilliant and World After is just absolutely amazing!
It’s going to be a long wait for next installation in the series.

____________________

Betyg 5/5

World After (Penryn & the End of Days #2)
Av Susan Ee
Publicerad 2013 av Skyscape

Advertisement

2 Comments

Filed under Post apocalyptic, Susan Ee, Young Adult

2 responses to “Post-apocalypse, angels and a sword named Pooky Bear

  1. Pingback: Tematrio – Dystopier och jordens undergång | the road so far...

  2. Pingback: Top ten books I Read In 2014 | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s