Avtryck från de döda

Tänk om du kunde känna av de som drabbats av en våldsam död, att där finns ett avtryck som inte släpper taget om dig förrän det är fridfullt begravet. Djur som blivit dödad av rovdjur kan vara jobbigt att hitta men hanterbart, men om du hittar kroppen av en död flicka, vad gör du då?

The Body FinderSixteen-year-old Violet Ambrose is grappling with two major issues: Jay Heaton and her unusual so-called gift. While her confusing feelings for her best friend are new, she has been able to sense dead bodies—or at least those that have been murdered—and the imprints that attach to their killers since she was a little girl. Violet has never considered her ability useful, but now that a serial killer has begun terrorizing her small town she realizes she might be the only person who can stop him.

THE BODY FINDER är i mångt och mycket en typisk YA-berättelse om den första kärleken, om barndomsvänner och känslor som går över i något annat. Men här levereras berättelsen med en paranormal twist, det finns dels en seriemördare som härjar och dels en flicka med en udda förmåga.

Violet – är till synes en rätt vanlig tonårstjej vars liv i stort kretsar kring familjen, skola, kärlek och vänskap, helt vanlig, ja om man bortser ifrån hennes förmåga, att känna av de som mött våldsam död kanske inte tillhör vanligt tonårsliv. Först så är det inte alltför märkligt det rör sig om smådjur i skogen som blivit dödade av rovdjur, dessa djur känner hon ett behov att leta rätt på och sedan begrava för att ge dem frid. Men när hon hittar en flicka som blivit mördad, ställs frågan på sin spets, kan hon använda sig av sin förmåga att hitta mördaren?
Jag tycker verkligen om Violet, hon är en rätt viljestark tjej på gränsen till envis, andra kanske tycker det är irriterande, jag kände dock mer att hon är självständig och bestämd. Visst ibland kan gränsen till det envisa resultera i att hon utsätter sig för onödiga risker, men som den tonåring hon är så förstår jag henne.
Som bekant är läser jag mest dystopier inom YA genren och de tjejer som vi möter där blir ofta tvingade att vara starka, att växa upp och att bokstavligt talat slåss för sin överlevnad, i THE BODY FINDER var det lite skönt som omväxling att träffa på en “vanlig” tjej med allt det innebär. Eller ja så vanligt som det kan bli för en tjej som har en förmåga att känna avtryck från de döda 😉

Kärlekshistorien – Jay har varit Violets bästa vän sedan barnsben, förutom att de växt upp ihop så är han dessutom den enda förutom hennes familj som känner till hennes “förmåga”. Helt plötsligt under sommaren har något förändrats och vi som läsare får se hur denna vänskap sakta förvandlas till något annat. Visst det är emellanåt lite väl tonårsångest fyllt, men inget som stör resten av historien, det funkar bra som balans till de paranormala inslagen. Stackars Jay och Violet, inte lätt när känslor och hormoner tar över och kommunikationen inte fungerar som förr.

Seriemördare – större delen av THE BODY FINDER är det Violet och hennes perspektiv som vi följer, men där finns även vissa kapitel som speglar seriemördarens vy. Vi får “se” hur hen jagar, följa med i hur hen tänker och hittar sina offer. Dessa korta kapitel höjer verkligen stämningen, bitvis är de rätt skrämmande då vi som läsare inte vet vem det är vem som jagas eller hur det skall sluta, då det inte är självklart när i tid det sker. Riktigt smart och otroligt effektivt.

Det paranormala – Kimberly Derting använder sig av ordet Imprint, man skulle kunna översätta det med avtryck, men det känns ändå inte riktigt tillräckligt. Dessa imprints inte bara känns för Violet, de pockar på uppmärksamhet, ständigt närvarande, dessa döda VILL bli hittade och släpper inte taget förrän Violet ser till att den döda blir ordentligt begravd. Hon inte bara känner av, hon hör, ser och känner doft och varje avtryck är unikt. Vilket för att varje död känns personlig och äkta.

THE BODY FINDER var en trevlig överraskning för mig, en charmig något lågmäld ungdomsberättelse där kärlekshistorien delar uppmärksamhet med de paranormala inslagen, men där inget överskuggar det andra. Så här i efterhand funderar jag på om 3.5 i betyg är lite snålt (läst i september), men tja det var vad jag satte direkt efter jag var klar så det får stå kvar. Trots det så måste jag säga att THE BODY FINDER är en serie som definitivt känns värt att läsa.

____________________

Betyg 3.5/5

The Body Finder
Av Kimberly Derting
Publicerad 2010 av HarperCollins

Leave a comment

Filed under Kimberly Derting, Paranormal, Young Adult

Leave a comment