Ett post-apokalyptiskt New York

Juni månad var fylld med många bra läsupplevelser och PARTIALS blev snabbt en av mina nya favoriter, Post-apokalyps, ett förfallet New-York, virus som slagit ut så gott som hela mänskligheten, skapade organiska varelser, konspirationer och hemligheter samt en kick-ass hjältinna. Vad mer kan man begära?

PartialsSaxat från Goodreads
Humanity is all but extinguished after a war with Partials—engineered organic beings identical to humans—has decimated the population. Reduced to only tens of thousands by a weaponized virus to which only a fraction of humanity is immune, the survivors in North America have huddled together on Long Island. But sixteen-year-old Kira is determined to find a solution. As she tries desperately to save what is left of her race, she discovers that that the survival of both humans and Partials rests in her attempts to answer questions about the war’s origin that she never knew to ask.

Året är alltså 2076 och det är 11 år sedan större delen av mänskligheten utplånades av ett virus, sedan dess har de få överlevande försökt att hitta ett botemedel. För trots att de själva verkar immuna så har inte ett enda nyfött barn överlevt mer än 56 timmar efter födseln sedan dagen då viruset spreds. Detta har lett till att lagar satts upp, alla kvinnor från 18 års ålder måste se till att bli gravida, för att sedan fortsätta föda barn och bli gravida ända tills de inte är fertila längre. Men nu så ryktas det att den styrande senaten funderar på att sänka åldern till 16 år.

Den 16 åriga Kira är en medicinlärling som trots att hon förstår nödvändigheten att sänka graviditetsålder är långt ifrån redo för det. Hon är dessutom övertygad om att svaret till att hitta en lösning på viruset som dödar alla nyfödda inte finns att finna i att samla statistik (döda spädbarn) utan den borde finnas hos de som spred viruset, alltså hos Partials. Kiras övertygelsen leder henne ut på en väg där hon är beredd att ge upp allt för det hon tror är rätt.

PARTIALS skulle man kunna summera som tre parallella spår som flätas ihop, dels har vi har ett samhälle som styrs hårt av uteslutande vuxna och de är minst sagt trångsynta i sitt sätt att se på samhället och dess innevånares liv och framtid. Att sänka graviditetsåldern till 16, att tvinga flickor och alla kvinnor till att liv av att ständigt vara gravid, att riskera sitt liv om och om igen, ja inte alla håller med om att det är rätt, för det finns de som motsäger sig detta, dessa “rebeller” har växt sig starkare och fler terrordåd sker.

Sedan har vi Partials, skapade organiska kopior av människor, fast starkare, snabbare och bättre, som togs fram som supersoldater, men som till slut revolterade, det är i slutet av det krig som denna revolt ledde till som viruset släpptes lös och som resulterade i att större delen av mänskligheten dog.

Och så har vi Kira, med sin övertygelse och sitt hopp tror på att det finns en framtid, att de sanningar som de styrande håller sig till kanske inte är hela bilden och att lösningen finns utanför stadens gränser och hennes trygga laboratorium.

Detta är i grund och botten en historia om överlevnad och de instinkter som vi alla har inom oss, vissa väljer den lättare mer trångsynta, makthärskande (dystopiska) vägen, andra väljer att följa med strömmen att låta andra bestämma över deras egna kroppar och liv och återigen vissa väljer att lyfta blicken, att våga chansa och kanske till och med offra sitt liv for the greater good. Ingen går direkt säker i Dan Wells framtida NY. De vetenskapliga bitarna kring hur virus fungerar förklarades väl, även om det kanske är precis på gränsen till överkurs. Jag tycker om vetenskap i de böcker jag läser så detta fungerade finfint för min del. Själva Partials och hur de kom till (de lilla vi får reda på) för tankarna till Battlestar Galactica och det i min bok är ett definitivt extra plus. Bitarna med att tvinga flickor och kvinnor att bli gravida med de faror det innebär i detta post-apokalyptiska samhälle, kändes som en mental spark i magen (no pun intended). Ibland blev jag förbannad och upprörd på Kira och hur hon i vissa lägen höll med sina vänner i deras totala tillit till de styrande, för att sedan applådera och heja på när hon valde att göra något åt hela deras situation och framtid.
Detta är ytterligare en ungdomsbok med en riktigt stark ung kvinna i centrum och Kira växte mer och mer i mina ögon allt eftersom bladen vändes.

Skulle jag säga något negativt är väl att många av de vänner som finns runt omkring Kira var lite endimensionella, som läsare så brydde du dig inte så mycket om dem. När det kommer till romansen, tja, kärleksintresset Marcus var så tråkig att jag aldrig riktigt förstod hennes känslor för honom.

PARTIALS är en mycket bra start på en serien som har stor potential, Dan Wells presenterar en trovärdig framtidsvision, centrerad kring en stark ung kvinna, en kvinna som inte tvekar att ge upp allt, ja till och med sitt liv om så behövs för det hon tror på. En berättelse om vad är det egentligen som gör oss till en människa, det är om överlevnad både för de människor och de skapade Partials, om svaghet och styrka, att våga handla istället för att sitta still.
Summering av boken och framför allt av Kira, som säger om och om igen;
“I am stronger than my trials.

gbThis was awesome! I just couldn’t stop reading and stayed up far too late last night. I Really liked the world building, walking in the ruins of NY, the human race at a threshold, survival and sacrifice. The mix with the artificial Partial together with dystopian, or maybe more of an post-apocalyptic world, with conspiracy and a kick-ass female lead, well it felt fresh and new and I’m totally in love!

Cant’ wait to get my hands on Fragments

____________________

Betyg 4/5

Partials (Partials Sequence #1)
Av Dan Wells
Publicerad 2012 av Balzer + Bray

Advertisement

2 Comments

Filed under Dan Wells, Post apocalyptic, Young Adult

2 responses to “Ett post-apokalyptiskt New York

  1. Pingback: Tematrio – Dystopier och jordens undergång | the road so far...

  2. Pingback: Top ten books I Read In 2014 | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s