Lazarus, Lift

En mörk framtid där några få sitter på alla tillgångar, det majoriteten av befolkningen inte har några som helst medborgerliga rättigheter, där den starke möjligtvis överlever och den enes död är den andres bröd. Ja om det är din cup of tea så kommer du att älska LAZARUS.

(Review in English, see further down)
Lazarus vol 2Lazarus, Vol. 2: Lift
Image Comics

Story By: Greg Rucka
Art By: Michael Lark
Cover By: Michael Lark

While Forever keeps watch on her sister Johanna, she finds hints of rebellion brewing in LA. At the same time, the Barrets, a family of “Waste,” lose their home and land, and must pursue their only chance for a better life – a 500-mile journey to Denver in the hope that one of their family will be noticed by the Carlyles and “lifted” to Serf status

Andra volymen LAZARUS, LIFT tar vid strax efter händelserna i FAMILY, precis som i den första delen så är det en bister och mörk framtidsvärld som väntar oss. Något som slog mig under läsningens gång är att de lösa trådar som lämnas i första delen inte kommer till någon direkt form av avslut, vi får några hintar men det är inte det som Greg Rucka fokusera på i uppföljaren. Nej han väljer istället att bredda sin värld och dess innevånare.

Helt ärligt var jag lite förvånad över detta först, men allt eftersom jag läste insåg jag att det inte behövdes för den här berättelsen håller faktiskt ihop mer än den första. Det är till största del två parallella berättelser vi följer, dels så är det Forever som får nys på en konspiration och vad som kan vara ett attentatförsök på en av hennes familjemedlemmar, den andra delen handlar om en familj i klassen Waste som lämnar sitt hem och tar sig mot Denver, i hopp att väl där bli ”lyfta” till Serf status.

I FAMILY så fokuserades berättelsen i stort på Forever som en del i familjen Carlyle försvaroch dels vad det innebär att vara en Lazarus. Det var mest våld och action och vi fick enbart några glimtar om världen utanför dessa mäktiga familjer. I LIFT visar oss Rucka hur världen är uppbyggd och fungerar, en värld fylld med fattigdom, desperation, brottslighet, orättvisa, korruption och där allt ägs och justeras av några få. Vi får mer informaiton om klasserna Waste och Serf, hur deras liv påverkas av Familjernas intriger och nycker.

Men allt i mellanåt får vi genom återblickar se hur Forever växte upp, vi får följa henne som en liten flicka, se hur ensam hon är, hur hon drillas, tränas och misshandlas för att bli den mördarsoldat hon är idag. Det är bitvis hjärtskärande och om du inte redan hade vissa betänkligheter mot Carlyle och dess familjemedlemmar så ser denna volym till att genast ändra på detta. Jag skrev det i förra recensionen och det tål att upprepas, det är knappast några sympatiska individer vi träffar på!

Teckningarna är riktigt bra, de går i mera grå/bruna toner, vilket är passande då detta är en minst sagt dyster historia som presenteras. Michael Lark har en förmåga att ge alla en egen karaktär, en personlig touch.

LIFT är inte en positiv historia, den handlar inte om mänsklig godhet, inte om en ljusnande framtid, nej detta är en mörk och dystopisk värld som Rucka och Lark målar upp för oss, det är en nära framtid och en tanke på var som kan komma om vi inte tänker efter. Om jag skulle summera de olika delarna, teckningarna och berättelsen i stort så är detta en helt fantastisk serie i all sitt mörker och sin misär. En nästan perfekt Dystopi och sådant älskar vi att kasta oss in i eller hur?

Lazarus
gb Its dark, its rainy, its violence and all about power and privilege for a few!
If you think LAZARUS, FAMILY were grim, well you have seen nothing yet.

LIFT start were FAMILY ended, but there isn’t that much of the loose threads from volume 1, you get a few hints of the actions in the first part but there isn’t that much of a wrap up. I suppose that if you want to tie up some loose ends from the end of FAMILY, you have to look elsewhere. Not that I think this is a bad move of Rucka, because what he does is broaden this world and it’s population.

It is almost one single complete story and I really like that. There is actually two main part that run parallel, one being Forever getting hints of a rebellion and what might be an planned attack on one of her family members and in the other we are following a company of people from the Waste class as they travels towards Denver in hope that upon arrival they will have an chance at being “lifted” up to Serf status.

In FAMILY the focus were mostly on Forever and the different families and their Lazarus, that volume were packed with action and a lot of violence. In LIFT its more about the world and the story is superb and of course rather depressing, this world is all about poverty, desperation, crime, injustice, corruption and all power to a few. We get more information of the different classes, Waste and Serf and how these fits in with the powers that the Family’s wield and we see glimpses of how everyday life is for all of them.

Mixed in between the main two story lines are also flashbacks from Forever’s childhood, her training to becoming a Lazarus, we get some insights of what she really are and how she fits in with her Family. Let’s put it this way, if you don’t already feel some resentment towards the Carlyle Family, well in the end of volume 2 you will!

As before the art is stunning, its gray, dark and Lark is doing an excellent job to give every single character an individual touch.

LIFT isn’t about light, people’s goodness and their happily ever after, no this is a great dystopian story, a view of the near future and what might come if we’re not careful. This is not a world I would like to live in, that’s for sure. When you summaries the above story lines, the art and the story so far, this is one hell of a graphic novel and I love it!

Lazarus lift Lazarus lift Lazarus lift

Story: ★★★★
Art: ★★★★
Overall: ★★★★

Advertisement

2 Comments

Filed under Comics, Dystopian, Graphic Novels, Greg Rucka, Michael Lark (art)

2 responses to “Lazarus, Lift

  1. Pingback: Månadssummering Januari/ Februari | the road so far...

  2. Pingback: Mer dystopi till folket | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s