Welcome to the apocalypse


Så var det dax för andra boken i Tre på tre-utmaningen denna gång en ungdomsdystopi.

Var redan såld när jag plockade ner boken från hyllan och läste följade på baksidan “Loved it. The only thing scarier than Reavers are Freaks”, jag menar, en Firefly hänvisning, ja då kan det ju inte bli helt fel. Sedan när jag väl öppnade boken och läste de första meningarna så insåg jag att detta måste vare en vinnare.

EnclaveI was born during the second holocaust. People had told us legends of a time when human beings lived longer. I thought they were just stories. Nobody ever lived to se forty in my world

Rösten tillhör Deuce, vi möter henne precis innan hon får sitt namn, för fram tills nu så har hon enbart haft ett nummer, för namn får enbart de som överlever sin 15års dag. Fram till den dagen så placeras och tränar de namnlösa i en av grupperna, Breeders, Builders eller Hunters. Deuce har så länge hon kan minnas drömt om att bli en Huntress, en jägarinna. När hon klarat testet, fått sitt namn och blivit upptagen i guppen, ja då är det hennes uppgift att ge sig ut i de farliga tunnlarna, få fatt i så mycket kött som möjligt till enkalven och samtidigt se till att undvika monstern som härjar utanför, Freaks människolika varelser, med sylvassa tänder och klor istället för naglar som tyckes föredra att livnära sig på människor.
Inget eller ingen skall stå i vägen för henne nu när hon äntligen fått sitt namn och blivit en “jägarinna”. Inte ens hennes nya partner, den udda, något utstötta “jägaren” Fade, som inte riktigt passar in, han verkar inte helt och hållet hålla sig till konventionerna, till enklavans regler. För Fade är inte född i enklaven utan hittades i tunnlarna i ung ålder, utsvulten, rädd och mer djur än människa. De äldre beslöt att han kunde stanna, för om någon så ung överlevt ensam i tunnlarna så kan han säkert bidra med något till enklaven. Men denna nya partner medför mer problem än Deuce har räknat med, för förutom de vanliga farorna i tunnlarna så finns där något annat, mer skrämmande och farligt än hon någonsin räknat med.
Under ett av sina uppdrag så upptäcker de att en av de närmaste enklaverna har fallit för en invasion av Freaks som verkar mer organiserade, smartare och svårare att ha ihjäl, när de äldre i enklaven inte vill lyssna så inser Deuce och Fade att problemen bara börjat.

Enclave är en överaskande liten pärla, en bok som suger in dig och vägrar släppa tag, inte ens efter du vänt på sista bladet. Ann Aguirre är en mästarinna på att börja sina böcker med att ge läsaren ytterst lite bakgrundsinformation, för att sedan en bit i taget utvidga världen. Hon blandar högt tempo med långsammare passager med en sådan skicklighet att du hela tiden förundrats över hur väl allt flyter på. Att recensera Enclave är lite klurigt, det är så lätt att av misstag skriva för mycket om handlingen, personligen lyckades jag att undvika spoilers (mer tur än skicklighet) vilket gav mig den underbara känslan av att få “aha” upplevelser allt eftersom du som läsare börjar förstå var berättelsen utspelar sig. Så jag väljer att inte skriva så mycket mer om storyn än den lilla summeringen ovan, trust me, du kommer att förstå när du börjar läsa.

Man märker tydligt att författaren har tagit inspiration av William Goldings Flugornas herre, men medans Goldings bok mer fokusera på människans (barns) förmåga till ondska och pennalism, en civilisations snabba uppgång och fall (i mikrokosmos), så lyfter Aguirre i sin bok att människan förutom strävan efter makt, vårt inneboende ego och ondska som vi som människor kan vara kapabla till, så finns där även en annan sida, att oavsett hur vi växer upp, med de regler och bestraffningar som formar oss från barnsben, så finns hos vissa av oss en känsla av vad som är rätt eller fel, där finns empati och att andra människor kan vara viktigare än dig själv.

Enclave är en mångbottnad roman, du har de klassiska dystopi-bitarna, en intressant och genomarbetad apokalyps, ungdomar med alla deras känslor som de inte kan eller är redo att erkänna, skräckelement och monster som kommer i fler former än de uppenbara Freaks som jagar i tunnlarna, men det är även en fantastisk berättelse om rätt och fel, om att stå tyst och inte ingripa eller att offra allt, till och med ditt liv för någon annan.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, Ann Aguirre är en superb på att berätta historier, att suga in en läsare så totalt i sin värld, hålla kvar dig och när du väl är klar så kommer du inte vill släppa taget.
De senaste månaderna så har jag plöjt igenom, tre olika genrer, tre fundamentalt olika böcker av fru Aguirre, Steampunk i Bronze Goods, Space opera i Grimspace och nu en ungdomsdystopi och alla är av högsta kvalitet och du vill bara läsa mer och mer och mer!
Ja jag vet jag låter lite som en fan girl! men jag erkänner det villigt, hon tillhör numera min lilla skara av absoluta favoritförfattare!

Allt jag har att säga, för tusan, läs boken! Oavsett om dystopier, apokalypser eller ungdomsböcker inte är din vanliga litteratur, jag lovar du kommer inte bli besviken!

———-
Enclave (Razorland #1)
By Ann Aguirre
Published 2012 by Square Fish
———-

Advertisement

Leave a comment

Filed under Ann Aguirre, Dystopian, Tre på Tre, Young Adult

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s