One last Jump


Först ut i Tre på tre-utmaningen blev en fantastisk resa in i science-fictions underbara värld.
Det var år och dagar sedan jag läste en sfbok och jag måste säga, efter jag läst Grimspace så är jag grymt sugen på att damma av (för, trust me, dammet ligger tätt) science-fiction delen av min att-läsa-hög.

GrimspaceSirantha Jax är en Jumper, bärare av en ovanlig gen som gör det möjligt för henne att få skepp att hoppa genom grimspace, en talang som reducerar hennes livslängd, men som i sin tur gör henne högt värderat för the Corp. Men när skeppet hon navigerar krashar och alla förutom Jax själv omkommer så anklagas hon för att orsakat den. Utan minnen av kraschen har hon svårt att försvara sig, fängslad, hänsynslöst förhörd så är Jax på gränsen till ett mentalt sammanbrott. Det är då en främling byter sig in i hennes cell och erbjuder henne en väg ut, frihet men till ett pris. March som han presenterar sig som behöver Jax hjälp att bryta the Corp’s monopol på intergalaktiska resor och hjälpa till att bilda en ny ras av jumpers.

Vi möter Jax när hon nästan nått botten, utfrågad och uttröttad av the Corps Psyks, utan minne om vad som hänt, börjar hon vackla, kan det vara så att hon faktiskt orsakade kraschen som förutom att ett helt skepp med diplomater omkom även tog livet av hennes livs kärlek, piloten Kai. Så när March dyker upp gör han det vid rätt tillfälle, även om Jax känner att hon inte litar på honom eller hans kumpaner, så kan detta vara hennes sista chans att överleva.

Ann Aguirre kastar dig direkt in i handlingen utan någon som helst hänsyn till att det saknas bakgrundsinformation om världen, universum, tekniken, vilka the Corp egentligen är, hur maktstrukturen är osv. Detta är lika omtumlande för dig som läsare som det är för Sirantha Jax när hon rusar efter March utan egentligen veta om det är en smart fälla som the Corp satt upp eller om det faktiskt är en väg ut. Det är ett högt tempo som hålls hela berättelsen igenom och en helt fantastisk berg-och-dalbana upplevelse, när väl sista ordet är läst, sista bladet vänt, så känner man sig lätt utmattad! Samt att man vill ha mer!

Sirantha Jax är inte den typiska hjältinnan utan kan vara arrogant, egocentrerad, hämningsfull och ibland rent naiv. Hon är en härligt brutal, ärlig och kick-ass bitch!
Utöver cool teknik, fantastiska action scener, intressanta världar, svek, oväntat hjältedåd och en huvudkaraktär man inte annat kan än att älska trots sina fel och brister så finns där även en hint av en kärlekshistoria, eller ja kanske mer sexuell spänning och vet ni vad, inte ett enda triangeldrama så långt ögat kan se. Uppfriskande.

Så om du tycker om kvinnliga huvudrollsinnehavare som kan bita ifrån, en berättelse med högt tempo, ett coolt universum, mångfasetternade aliens, ondskefulla cooperatives och karaktärer som inte är vad man tror, då tycker jag att du skall plocka upp denna lilla pärla.

Ann Aguirre’s Gimspace är när space opera är som allra bäst!

———-
Grimspace: Sirantha Jax #1
By Ann Aguirre
Published 2008 by Ace
———-

gb If you prefer to read in English, I’ve posted a review of Grimspace on Goodreads as swell.

Advertisement

1 Comment

Filed under Ann Aguirre, Science Fiction

One response to “One last Jump

  1. Pingback: Welcome to the apocalypse | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s