Apparatus Infernum

Jag måste erkänna att jag inte läst något av Ann Aguirre tidigare, trots att hon skriver böcker inom genrer såsom sci-fi, urban fantasy och dystopier. När jag bestämde mig för att steampunk skulle bli sommarens tema så förutom de böcker som var givna behövde jag hitta någon som jag inte kände till alls, någon för mig helt ny författare. Efter att botaniserat ett tag på Goodreads så föll valet i slutändan på Bronze Gods som Ann skrivit tillsammans med sin man.

Oh vad jag inte ångrar detta, vilken bok!
Makarna Aguirre har ett vackert språk, nyanserade karaktärer och ett flöde i berättelsen som gör att du slukas upp totalt. Visst är det härligt när det händer! Ibland kan det vara en nackdel med att konsumera högar med böcker, det kan bli lite långt mellan de där läsupplevelserna där man blir helt uppslukad av berättelsen. Missförstå mig inte nu, det är väldigt sällan jag får en dåligt bok i händerna, tvärt om de flesta jag läser är riktigt bra. Men att bli ett med berättelsen, att ramla ner i kaninhålet, ja det händer inte riktigt lika ofta.
Du vet känslan, när helgen kommer sätter du dig på din favoritplats och vaknar till ett dygn senare och inser att just det ja, vänta nu, var är alla stiliga män med höga hattar, korsettprydda damer och tekalas, ja var är alla dessa maskiner som drivs av klockverk och ånga. Emm ja just det, det finns en annan vardag, *suckar tungt* och inser att det är dags att gå till jobbet.
Bronze Gods var för mig i alla fall en sådan upplevelse, där boken tog slut allt för snabbt.

Bronze GodsEn gång i världen så fanns det bara Ferishers i Hy Breasil, men en reva uppstod och människor hittade dit, dessa strandade människor gjorde det de alltid gör och anföll. Efter flera år av krig beslutar sig Ferishers att försöka få till en fred innan båda raser förintar varandra, detta skall uppnås genom att ingå äktenskap.
Men det var då, idag återstår väldigt lite älvblod kvar och de gåvor detta avger är sällan välkomna, nej de kan till och med vara rent livsfarliga.

Celeste Ritsuko och Janus Mikani är partners och arbetar för the Criminal Investigation Division i Dorstaad. De är varandras motsatser, hon är strukturerad, noggrann, pedantiskt och extremt duktigt på att genom logik hitta lösningarna. Han är buffligt och en charmör, som förlitar sig mest på sin intuition genom att använda de gåvor som hans älvblod ger honom. När ett till synes enkelt fall med en försvunnen adelsdotter leder dem till en brottsplats där de hittar flickan mördad och bränd till aska. De hamnar mitt i en utredningen som pekar på att rituellmagi har används för att ha ihjäl flickan. På jakt efter en sinister mördare och med tid som rinner ut för ytterligare en försvunnen flicka, inser de att det är mer än ett oskyldigt liv som är i fara, ett enda felsteg och deras karriärer är till ända.

Boken har många vändningar och som läsare så ligger du precis som våra huvudkaraktärer ett steg efter. Det är en uppfriskande ny och trovärdig värld med fantasy och steampunkinslag som presenteras, men det är också en kriminalhistoria som slår den bästa av den genrens författare med hästlängder.
Vi som läsare får stundom se historien sett ifrån Ritsuks ögon varvat sedan med Mikanis (plus ett par andra karaktärer som dyker upp). Detta gör att läsaren har flera parallella berättelse som leder mot målet. Skickligt väver författarna samman dessa berättelser och det känns aldrig rörigt utan tvärt om ger mer djup till karaktärerna.

Sedan, ja där är ett romantiskt inslag, eller snarare en elektricitet som helt plötsligt infinner sig mellan Ritsuko och Mikani trots deras redan fungerande platoniska förhållande. Jag brukar ibland vara lite skeptiskt att det alltid skall finnas romantik med mellan en manlig och kvinnlig huvudrollsinnehavare, men oj, så som denna berättelse är så sitter du och skriker rakt ut, “men kom igen, kyss henne för fasiken” 😉

Boken avslutas med lite av en cliffhanger och jag längtar så till deras uppföljare, Silver Mirrors kommer ut.

Tycker du om steampunk, coola karaktärer, en trovärdig och intressant värld plus en kriminalhistoria mitt i allt. Tveka inte, du måste bara läsa Bronze Gods!

____________________

Betyg 4/5
Bronze Gods
Published 2013 by Ace

Advertisement

4 Comments

Filed under A.A Aguirre, Fantasy, Steampunk

4 responses to “Apparatus Infernum

  1. Pingback: Tre på tre 2013 | the road so far...

  2. Pingback: Månadsummering maj | the road so far...

  3. Pingback: Welcome to the apocalypse | the road so far...

  4. Pingback: Pirater, magi och elementarer som löper amok | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s