Wanderlust

I väntan på att bokhösten skall ta fart, eller tja, ta fart och ta fart, snarare mer en fråga om att hitta inspiration och ta mig tid att komma igång med att läsa och skriva (bedrövligt lite av båda på sista tiden).
I helgen fick jag mig en rejäl vitamininjektion så minsann om det inte känns bättre, vem vet, nu kanske jag får upp farten igen.

Hade tänkt börja med Enclave, som tyvärr har fått ligga lite för länge i en av mina att-läsa-hög, men ja, jag var bara helt enkelt tvungen att läsa en bok till om Sirantha Jax, så Wanderlust blev det.

Vad kan jag säga, Ann Aguirre levererar, igen! Man kan helt enkelt inte låta bli att bli förälskad i Jax, i det universum hon befinner sig i och alla dess innevånare som befolkar det (nja, alla är inte riktigt är så förtjusande, men intressanta är de i alla fall).

WanderlustSirantha Jax är utan jobb, totalt pank (liten teknikalitet att blivit dödförklarad) och med en kropp som börjar känna av att navigera i Grimspace behöver hon en ny plan. När hon får förfrågan om att åka på en diplomatresa, att övertala innevånarna på planeten Ithiss-Tor att gå med the Conglomerate, då tvekar hon inte, hur svårt kan det vara?
Kriminella, ett stormigt förhållande med sin pilot, människoätande aliens och givetvis hennes något trötta kropp, gör att Ithiss-Tor kan vara lite längre bort än Jax och hennes bestättning räknat med.

I Wanderlust möts vi av en något svagare (fysikst i alla fall) Jax, inte riktigt den kick-ass coola bruden hon var i Grimspace. Hon har “växt upp” lite och försöker att göra rätt, att bli mer av den (ofrivillig) hjältinnan som somliga verkar tro hon kan bli. Hon har fortfarande sina stunder, ventilerar starka åsikter (i tid och otid), kan vara extremt irriterande, är osäker och emotionell. Men trots allt det och lite till så är hon en härlig karaktär som man bara måste älska!
Vi möter givetvis några gamla bekantskaper från Grimespace och lär känna några nya och rätt intressanta karaktärer. Givetvis så finns där en hel hög med nya fiender likväl som några skrämmande aliens.
Aguirre utökar sitt universum och läsaren får bit för bit lite mer info om den. När det kommer till actionscenerna så är de verkligen av högsta kvalitet (något som jag nästan börjar förvänta mig av Aguirre).

Överlag är detta en mycket underhållande berättelse, om jag skall vara petig så tar själva kärleksförhållandet och ångesten kring denna upp lite väl mycket plats, känns lite överdimentionerad från gång till annan. Vilket kanske är en av anledningarna till att Wanderlust inte lämnade mig riktigt lika upphetsad som första boken Grimspace gjorde. Men visst jag fattar, den här omgången så har Jax och hennes besättning kommit varandra lite närmare, de litar lite mer på varandra och de har mer koll på vad de bör/ måste göra och vad de har framför sig.
Det är nästan som lugnet som kommer efter en storm, känsla av att allt saktat ner, allt tystnar och är lite mer bekvämt, bitarna faller på plats. Eller vänta nu, just det ja, där är några vändningar och chockerande ögonblick här, så det är kanske inte lugnet efter stormen utan snarare lugnet före stormen…

Så även om Grimspace var en smula bättre, så funkar Wanderlust definitivt 🙂

———-
Wanderlust: Sirantha Jax #2
By Ann Aguirre
Published 2008 by Ace
———-

gb If you prefer to read in English, I’ve posted a review of Wanderlust on Goodreads as swell.

Advertisement

Leave a comment

Filed under Ann Aguirre, Science Fiction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s