Så det finns inga bra kvinnliga serieskapare..?

Som den serienörd jag är har där alltid funnits en liten tanke och dröm att någon gång åka till Angoulême International Comics Festival. Att få uppleva den största seriefestivalen i Europa känns som något att checka av på sin bucket list. Men när jag läste årets lista på de nominerade till deras stora pris och såg att det bara var män…tja…

Förra veckan gick alltså Angoulême ut med vilka som är nominerade till deras Grand Prix, 30 är de till antalet och alla är män.
Låt mig skriva det igen, utav 30 namn så finns där inte en enda kvinna!

Brian M. Bendis (USA) Christian Binet (Frankrike), Christophe Blain (Frankrike), François Bourgeon (Frankrike), Charles Burns (USA), Pierre Christin (Frankrike), Daniel Clowes (USA), Richard Corben (USA), Cosey (Schweiz), Etienne Davodeau (Frankrike), Nicolas de Crécy (Frankrike), Edika (Frankrike), Carlos Gimenez (Spanien), Emmanuel Guibert (Frankrike), Hermann (Belgien), Alejandro Jodorowsky ( Chile), Stan Lee (USA), Milo Manara (Italien), Taiyo Matsumoto (Japan), Lorenzo Mattotti (Italien), Frank Miller (USA), Alan Moore (Storbritannien), Quino (Argentina) Riad Sattouf (Frankrike), Joann Sfar (Frankrike), Bill Sienkiewicz (USA), Jiro Taniguchi, Naoki Urasawa, Jean Van Hamme (Belgien), Chris Ware (USA).

Av ovan nämnda finns många av mina absoluta favoriter, men att som en utav de största seriefestivaler bara nominera män, tja men då så då finns det inga kvinnor, eller?

Franck Bondoux, executive officer av festivalen, försvarar sig med följande;
../there was a very simple reason no women were included among the nominees. Discrimination was not to blame, he said. Instead, it was because of a lack of qualified women. “The Festival likes women, but cannot rewrite the history of comics,” he said.
[The Guardian]

Yeah right!
Så det är inte diskriminering…och det finns inga kvalificerade kvinnor i branshen.
På fullaste allvar, det finns inga duktiga serieskapare/ tecknare som är kvinnor!?
Alltså jag blir så arg att jag var tvungen att våldsamt ge mig i kast med min Nutella burk innan jag gav mig på till att försök att få ner ett par, eller flera ord.

The Guardian skrev i söndags artikeln The not-so-secret history of comics drawn by women, de radar upp en hel hög med kvinnor som både varit och är verksamma/ betydelsefulla i serievärlden, då de summerar det så bra, så hänvisar jag er rätt och slätt att läsa hela artikeln här.

Så vet ni vad, jag kommer därför en tid framöver lyfta fram serier som skrivna och/eller skapade av kvinnor, för i min värld är det hel självklart att, ja, det är klart det finns bra kvinnliga serieskapare!

Fortsättning följer…

 

Advertisement

Leave a comment

Filed under Comics Festival

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s