Graveyard Shift, an noir-ish crime-romance-vampire story

Ta en stor dos polis/ detektiv historia och mixa in lite romans och en hel hög med vampyrer och du har Graveyard Shift.

(Review in English, see further down)
Graveyard Shift, Image Comics

Graveyard Shift
Image Comics

Written: by Jay Faerber
Art by: Fran Bueno

…new tale of crime, horror, and romance! It’s Fright Night-style thrills and Castlestyle crime-solving as a homicide detective and his girlfriend find their love put to the ultimate test when they run afoul of a gang of vampires!

Ok, nu är jag ingen fan av vare sig Castle eller Fright Night, var inte riktigt det som fick mig att plocka upp Graveyard Shift, inte heller var det berättelsen i sig, utan mer stilen och stämningen, där vilar en film noir känsla över novellen, där tankarna mer går åt 80/ 90 tals vampyrfilmer än senaste tidens serier.

Historien börjar med att vi får se Liam, polis inom mordroteln, tillsammans med sina kollegor på väg att göra en arrestering, dock så går det inte som de tänkt och det resulterar i att den misstänkte blir skjuten, flera gånger (men verkar inte ta skada) för att slutligen falla genom ett fönster och försvinner ner i floden utanför. Ingen kropp hittas dock och denna kvälls händelser kommer att få ödesdigra konsekvenser för hela polisteamet och framför allt Liam och hans flickvän Hope. Kvällen efter blir Liam och Hope attackerade i sitt hem, Liam överlever knappt och Hope blir dödad, men när Liam besöker Hopes grav så blir han varse om att hon nu har blivet en vampyr.

Med några få sidor ger oss Jay Faerber en bakgrund till de olika karaktärerna och blåser helt enkelt liv i dem. Liam är polisen som utgår från det han ser, i grunden en ärlig och duktig i sitt yrke och verkar vara en hyvens kille helt enkelt, Hope är vacker, kvick och hjärtlig och man tycker genast om henne, dessa positiva egenskaper som hon verkar behålla även efter hon blivit vampyr. Vilket leder till frågan, kan en vampyr vara god? Tja här verkar det vara att är du godhjärtad från början så tar du med dig det efter förvandlingen, är du en no-good brottsling, tja kanske inte så mycket godhet där inte.
Vi får följa Liam och Hope när de tillsammans försöker utreda vem som är ansvarig och varför (kanske här som Castle referensen kommer in), men även hur de förgäves söker efter ett ”botemedel”, bless their harts!
Det är action, kärlek och lite lagom detektivarbete allt mixat tillsammans.

Teckningarna är vackra och Fran Bueno hanterar både olika stämningar, känslor såväl som coola action scener. Det är som sagt en lite noir känsla över det hela och mest mörk och lite åt det dova hållet när det kommer till färgskalan, det är mycket gula, bruna och blåa toner allt beroende på vilka och var de är, denna typ av stil passar mig alldeles utmärkt.

Om jag skulle summera det hela, så är Graveyard Shift helt ok, berättelsen är kanske inte direkt något nytt och innovativt inom sin genre (svårt att lyckas med nu för tiden), teckningarna är så bra att det mer än väl uppväger. Kan rekommenderas till alla er som uppskattar en god vampyr historia och som tycker om denna typ av noir inspirerand deckarberättelse.

Graveyard Shift, Image Comics
gbThe story, in short, Liam a homicide detective and some of his colleges are to make an arrest, but things goes wrong, the suspect is shot (several time), falls through a window and and disappears into the river below. What they don’t know at the time is that it was a vampire, and now his associate wants revenge. End result, a couple of deaths and Liams girlfriend ends up as a vampire.

It wasn’t the story in itself that made me pick up this graphic novel, to be perfectly honest vampire story’s today are rarely that new or unique, no it was the art. The design is really good, the drawings beautiful done, you get that film noir feeling with a nod to the eighties than the more modern vampire tv shows that we see today.

Within a few pages Jay Faerber gives us great deal of background story, who the characters are, for example Liam is that kind of cop, seeing is believing and his girlfriend Hope you just love at first sight, beautiful, witty and goodhearted. The story revolves around Hopes transformation, what she was before and what she becomes, can you still be good and be a vampire if you started life that way? As the story progress we see Liam and Hope struggle with their relationship as well as trying to solve the case, why did the vampires attack, how’s behind och most importantly for our couple, is it possible to reverse this “condition”?
Graveyard Shift is all about action, love and some cop/ detective work all mixed with vampire lore!

The art is beautiful and Fran Bueno gives us a perfect mix of emotions and atmosphere as well as cool action scenes. As a mention there is a certain noir feeling about the whole novel the color palette are more to the dark side, but without being gloomy, its blue, yellow and brownin-ish, depending on where we are or who we see. This style is right up my alley.

All and all, Graveyard Shift are an OK read, the story might not be that original, but both Liam and Hope grew on me, when it all was finished I did want to know what happened next, and I suppose just that will bring this one above average. And if you add the beautiful art, well if you’re like me, don’t mind a good vampire story now and then, especially when it comes in a nice package, than go ahead and pick up this one, I don’t think you will be disappointed.

Graveyard Shift, Image Comics            Graveyard Shift, Image Comics

Story: ★★★
Art: ★★★★
Overall: ★★★1/5

Advertisement

Leave a comment

Filed under Comics, Fran Bueno, Graphic Novels, Jay Faerber

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s