Maplecroft, a Lovecraftian horror story

Lizzie Borden took an axe and gave her mother forty whacks; and when she saw what she had done, she gave her father forty-one…

MaplecroftFrån Goodreeds:
The people of Fall River, Massachusetts, fear me. Perhaps rightfully so. I remain a suspect in the brutal deaths of my father and his second wife despite the verdict of innocence at my trial. With our inheritance, my sister, Emma, and I have taken up residence in Maplecroft, a mansion near the sea and far from gossip and scrutiny.

But it is not far enough from the affliction that possessed my parents. Their characters, their very souls, were consumed from within by something that left malevolent entities in their place. It originates from the ocean’s depths, plaguing the populace with tides of nightmares and madness.

Vet inte om alla känner till historien om Lizzie Borden, men för de av er som inte gör det så stod hon anklagad för det brutala yx-mordet av sin far och styvmor vilket skedde 1892. Hon blev dock frikänd (till stadens förvåning) och morden blev aldrig lösta. Om hon gjorde det eller ej, den sanningen lär Lizzie tagit med sig i graven.

MAPLECROFT är Cherie Priest egna tolkning om vad som hände efter morden.

Lizzie en fysiskt liten kvinna men hon är inte någon svag 1800-tals kvinna, tvärt om detta är definitivt en kick-ass hjältinna (scenerna när hon svingar sin yxa är mycket underhållande), står vid sin allt mer svaga syster sida i ur och skur och är inte rädd för att kämpa till döds om så krävs, Lizzie är inte alltid så sympatisk, hon har ett hårt yttre skal, är bister och något paranoid, men trots det så gillar jag henne skarpt. För förutom sin styrka har hon även en ömsint och känslig sida, framför allt när det kommer till hennes älskade Nance. Alla dessa olika sidor gör henne till en mångfacetterad karaktär och det är en stor del av MAPLECROFT storhet.

Vår huvudperson är givetvis Lizzie själv och det är till stor del hennes berättelse, men vid sin sida har hon även sin betydligt äldre och dessutom sjuka syster. Tillsammans söker de efter en förklaring till den galenskap som deras far och styvmor verkade drabbas av, förklaring och förhoppningsvis ett botemedel. Jämte systrarna finns stadens doktor den lojala Seabury, Lizzies älskarinna Nance en utåtriktad skådespelerska från New York, professor Zollicoffer från Miskatonic University och en myndighetsperson (hans titel och agenda höjd i dunkel) dyker också upp när de första bisarra morden sker.

“This evil cannot hide from me. No matter what guise it assumes, I will be waiting for it. With an axe.”

Detta är en liten udda fågel till bok, de av er som har läst Priest tidigare vet att hon är otroligt duktig på att ta ett historiskt skeende och göra det till sitt, i the Clockwork Century placerar hon sina böcker under Amerikanska inbördeskriget men med en Steampunk twist och nu i MAPLECROFT tar hon en faktiskt historisk händelse och bakar in den i en Lovecraft värld. Vad som skiljer sig från hennes tidigare verk är sättet hon skriver, denna gång är boken helt uppbyggd mest av dagboksanteckningar men även brevkorrespondens, journalanteckningar samt nyhetsutklipp. Varje karaktär bidrar med sin syn på vad som sker, ibland överlappar de och tillsammans ger det historien ett nästan tredimensionellt djup. Jag är så imponerar hur väl detta faktiskt fungerar, det är högt tempo och man formligen slukas av denna skrämmande värld, för skrämmande är den, varje sida för läsaren och de som befolkar Fall River närmare total galenskap och ond bråd död.

MAPLECROFT överraskar hela tiden, som läsare vet du faktiskt inte vem som kommer att överleva (om någon), vem som är näst på tur att falla för galenskapen. Sakta men säkert förändras alla och det är synnerligen en berättelse i Lovcrafts anda! Love it!

Så till vem kan jag rekommendera denna bok, tja om du tycker om följande:
H.P Lovecraft, såklart, detta är en alternativ historia placerat i en Lovecraft inspirerad värld och älskar du och tycker om att totalt skrämmas ihjäl av hans version av det som go bump in the night så är detta rätt bok för dig.
Övriga tagslines skulle kunna vara, (ö)känd mörderska, märkliga (och dödliga) varelser, sömnig 1800- tals småstad, galenskap, annalkande storm, ond bråd död och hot från havet.

(Förutom att boken var helt suveränt bra, vilket fantastisk omslag! Inte det viktigast, men definitivt ett extra plus i kanten)

____________________

Betyg 4.5/5

Maplecroft
Av Cherie Priest
Publicerad 2014 av Roc Trade

Advertisement

4 Comments

Filed under Cherie Priest, Horror, Supernatural

4 responses to “Maplecroft, a Lovecraftian horror story

  1. Pingback: Everybody knows the scene is dead

  2. Hejsan!
    Vi har nominerat dig till Sisterhood of the World Blogger Award! http://booktwin.blogspot.se/2014/11/sisterhood-of-world-blogger-award.html

  3. Pingback: Månadssummering November | the road so far...

  4. Pingback: Top ten books I Read In 2014 | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s