One out of Four

Om du inte har läst Divergent eller sett filmen, (min recension av båda medier kan du hitta här) så tycker jag nog att du skall springa iväg och åtgärda det genast! Även om novellerna om FOUR utspelar sig innan Divergent, så bör dessa, i mitt tycke, läsas efter.

The TransferFOUR THE TRANSFER.
Tobias har precis gjort klart sitt aptitude test och snart är det dags för Choosing Day ceremonin med allt det innebär. Tobias är osäker på vilken fraktion han skall välja om han nu inte väljer att vara kvar i Abnegation som han är uppväxt i och som testet dessutom pekade på. Han väger de olika fraktionerna mot varandra, vilka för- och nackdelar skulle där finnas för honom, för ett som är säkert är att han känner sig varken bekväm eller hemma i just Abnegation, men frågan är har han modet och styrkan att bryta sig fri.

Det är en osäker, ung och ensam Tobias vi möter, inte den starka, självsäkra Four som mötte oss i Divergent. Tobias våndas över valet han måste göra, att välja en ny fraktion eller stanna kvar i sin gamla.
Om man inte passar in så i teorin är det bara att byta, men livet är sällan så lätt, vi är alla våra föräldrars barn, formade på gott och på ont av vår omgivning, att som tonåring välja det osäkra framför det säkra, att vända ryggen åt både familj och gemenskap är knappast något lätt val att ta. Krav, samvete och det invanda kan vara svårt att bryta mot, men det är ett val som alla ungdomarna måste göra.

“You’re the one who has to live with your choice,” she says. “Everyone else will get over it, move on, no matter what you decide. But you never will.”

När det kommer till Tobias familj, eller i detta fall hans far Marcus, att stanna kvar hos honom var aldrig något val! Scenerna mellan de två är starka och jisses, vad den mannen förtjänar allt ont som kan ske!

I THE TRANSFER är det Tobias röst vi får höra och den är annorlunda ifrån Beatrice röst i Divergent, dels givetvis för att det är en annan karaktär, men framför allt är den här Tobias vi möter en annan person än den han så småningom kommer att bli. I denna kortnovell så ger Veronica Roth honom både ansikte och röst, ett djup och en bakgrund.

Det var intressant att få reda på hur Tobias blev Four, allt från när han står med kniven i hand och väljer vilken skål blodet skall rinna ner i, första gången han hoppar på ett tåg i full fart, att handlöst slänga sig ner från en byggnad, fram till när han gör ‘fear landscape’ testet, som ger honom hans nya namn. THE TRANSFER visar oss resan som tar honom från att vara Tobias Eaton från Abnegation till att bli Four, en Dauntless aspirant.

“My name is Four,” I say. “Call me ‘Stiff’ again and you and I will have a problem.

____________________

Betyg 4/5

Four: The Transfer: A Divergent Story (Divergent 0.1)
Av Veronica Roth
Publicerad 2013 av Katherine Tegen Books (Kindle Edition)

Advertisement

3 Comments

Filed under Dystopian, eBook, Short story, Veronica Roth, Young Adult

3 responses to “One out of Four

  1. Jag ser fram emot att läsa novellerna om Tobias. De verkar väldigt bra! 🙂

  2. Åh de är så bra!
    Än så länge så tycker jag nog att ovan och “del” tre är de bästa.
    Har sparat att läsa den sista, men kommer nog inte kunna hålla mig ifrån den så mycket längre till 😀

  3. Pingback: Månadssummering Juli | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s