Down the rabbit hole

Alyssa, grönskan och insekterna. Baksidan är härligt röd, pappret lätt färgat, texten med en hint av lila och sedan har vi de snirkliga kapitelindelningen, A. G. Howard’s Splintered är synnerligen vackert paketerad. Men utöver detta så är det en fantastisk berättelse, en märklig, udda och något störd berättelse.

SplinteredAlyssa Gardner kan höra tankar ifrån växter och insekter. Hon gör sitt bästa att dölja detta, men hon känner till sitt öde, hon kommer förr eller senare att hamna instängd på ett mentalsjukhus precis som sin mamma. Galenskap har nämligen förföljt deras familj sedan deras mormors-mormors-mormors-mor Alice Liddell berättade för Lewis Caroll om hennes märkliga drömmar, som i sin tur inspirerade till hans klassiker Alice’s Adventures in Wonderland
Men kanske kan Alyssa lyfta denna förbannelse av galenskap, för att göra detta behöver hon ta sig ner genom kaninhålet och göra rätt på allt som Alice gjorde fel. Med sig har hon sin barndomsvän Jeb (som hon även är hemligt förälskad i), men väl på plats så slits hon mellan honom och den förtrollande och farliga magi som deras guide Morpheus erbjuder.

Oj var skall jag börja, detta är en bok som är svår att summera då den är fylld av överraskningar och det vore synd att fördärva för någon som inte än har läst den. Men jag kan säga är att det verkligen är en magisk berättelse, med element ifrån originalet Alice’s Adventures in Wonderland (som läsare så behöver du nog ha koll på orginalet för annars blir det lätt svårt att följa med), men här har författaren skruvat till Wonderland inte bara en utan flera gånger. Det är en märklig, bisarr, förtrollande och en bitvis farlig värld som vi befinner oss i. Vissa karaktärer kanske påminner om de som Alice sprang på, men det är tydligt att hon kanske snurrat till saker och ting (och varelser).

Alyssa är stark, udda och en rolig ung vuxen och jag älskar att hon väljer sina egna vägar, exemplevis skateboardåkande, makeup och löshår. Hon är kaxig och har en vass tunga och även om det är uppenbart att hon inte har haft det lätt, med galenskap och en mor som varit inlåst sedan hon var liten så är hon mer äkta än någon utav de andra som hon har runt sig. Hon tar med sig denna styrka och rebelliska sida (som hon själv inte alltid är helt medveten om att hon innehar) ner till Wonderland och väl där nere så blommar hon ut till något som allid funnits inom henne.

Morpheus, ahhh *suck* underbara, vackra, sexiga och helt opålitliga Morpheus! Jag tror jag är lite kär 🙂 Med sina hattar, vackra vingar, ögontatueringar med droppar av ädelstenar. Just det ja sa jag att han har vingar.

Raising one hand, he tilts his hat to that sexy slant. “You want me. Admit it.”
Even if he’s partly right, I’ll never tell him. “Why would I want you?”
He lifts three fingers to countdown. “Mysterious. Rebellious. Troubled. All those qualities women find irresistible.”
“Such an optimist.”
“My cup is never empty.”
“Too bad your brain is.”

Även om allt inte är som det verkar och att Morpheus kan tänkas ha en dold agenda känner du som läsare att han nog trots allt går att lita på, i alla fall lite. Om inget annat för att det är det enda rätta. Givetvis så är Wonderland fylld med fler intressanta varelser och alla verkar de bära på egna hemligheter och det är givetvis en del av charmen.

Nu kommer jag till den tråkiga biten, det som gör att jag gav 4 av 5 stjärnor på Goodreads trots att jag älskade boken. Det är helt enkelt Jeb, ok meningen med att Jeb (ofrivilligt) liftar med ner till Wonderland är nog att författaren på något sätt vill visa den mänskliga sidan av Alyssa, att vara den som får henne att komma ihåg var hon kommer ifrån, när wonderland börjar påverka henne. Men det föll helt platt för mig, inte nog med att jag tyckte han var en gnällig, nedlåtande och kontrollerande idiot! Sättet han alltid tar tag i henne, håller henne nere eller lyfter upp (och bär iväg vid ett tillfälle) så fort Alyssa inte vill lyssna, eller är av annan åsikt är på gränsen för vad jag tål. Att boken dessutom är en ungdomsbok gör det hela problematisk. Kanske mitt feministhjärta tog över, men när den dörren väl är öppen så går det inte att vrida tillbaka klockan. Att visa på att det enda sättet att få igenom sin vilja, vinna ett argument eller visa på en annan åsikt skall Aldrig följas av någon form av fysiskt handpåläggning även om den är ack så oskyldig!
Som tur är så handlar inte boken om Jeb och fram mot slutet så ändrar han på sitt sätt att se på Alyssa och för att resten av berättelsen är helt fantastisk så jag kan ha lite överseende. Men det drar tyvärr ner på totala omdömet, så synd.

Howard har ett vackert och målande språk, det är som att promenera runt i en praktfull och mystisk tavla, detaljrikedomen är otrolig och ibland var jag bara helt enkelt tvungen att läsa om ett stycke eller två. Tog inte allt för många dagar innan jag bara var tvungen att plocka upp del två i serien, Unhinged.

En varnings ord, boken är riktigt skrämmande emellanåt, liiiite väl många insekter och har du som jag lite problem med en viss sort så finns det både stora och små. *brrr* Ryser bara jag tänker på det. Detta är en skruvad, fascinerande, stundtals nagelbitande och sexig version av Wonderland och jag kan inte mer än att säga läs. den. nu.


gbThis is such a beautiful book.period.
The front cover with amazing Alyssa and all the green and the insects. The backside is wonderfully red, the paper inside lightly colored and the text has a hint of lilac, and then there is the start of every chapter with its flourish decoration. A. G. Howards Splintered truly comes in a wonderful package.

But it’s not just the package that is wonderful and amazing, the story in itself is just as much! This is truly a stunning, peculiar, odd and somewhat disturbed (in a good way) story!

____________________

Betyg 4/5

Splintered (Splintered #1)
Av A.G. Howard
Publicerad 2013 av Amulet Books

Advertisement

5 Comments

Filed under A. G. Howard, Fantasy, Retelling, Urban Fantasy, Young Adult

5 responses to “Down the rabbit hole

  1. Pingback: the road so far...

  2. Pingback: Alla dessa bokval | the road so far...

  3. Pingback: We’re all mad here | the road so far...

  4. Pingback: Bokbloggskalendern – Lucka 7 | the road so far...

  5. Pingback: Top ten books I Read In 2014 | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s