Liv efter liv

Poetisk, skimrande, tankeväckande och underbar.
Ja det är några ord jag skulle använda för att försöka beskriva Jodi Meadows INCARNATE.

IncarnateAna är ny.
I tusentals år har en million själar reinkarnerats om och om igen i Range, dessa själar återföds utan att förlora varken sina minnen eller erfarenheter. Men när Ana föds försvinner så en av dessa själar, kanske för evigt, för Ana är en ny själ. Tillsammans med kvinnan som födde henne växer hon upp, uttstött och ensam i utkanten av Range. Dagen hon fyller 18, påbörjar hon ensam sin vandring mot huvudstaden Heart, där hon hoppas hitta svar, varför hon blev född och inte den själ som skulle reinkarnerats? Vad hände med denna förlorade själ och varför? Är hon en icksjäl som hon har fått höra under hela sin uppväxt, eller är hon något annat? Väl framme så möts hon av misstro och öppet förakt, vad betyder en ickesjäls närvaro för staden och dess innevånare?
När drakarna anfaller så riktas alla blickar mot Ana.

I Incarnate möts vi av en utopisk värld, människor lever och dör för att sedan återfödas med alla färdigheter, erfarenheter och minnen intakta, allt för att förfina det de är bra på, att påskynda uppfinningar och utveckling och helt enkelt undvika gamla misstag. Dessa tusentals år har lett fram till ett samhälle där alla hittat “sin” plats, arbetar med något de tycker om/ har fallenhet för.
Världen som Meadows målar fram för oss är inget jag tidigare stött på, här finns självklara fantasyinslag, drakar och andra varelser. Samhället känns lite som ett (fungerande och ljust) jordbrukssamhälle, där alla har ett litet hus, odlingslott och några få djur, det finns även elektricitet, datorskärmar, gamla böcker och pianon varvade med laserpistoler.

Ana själv är väl den del av berättelsen som inte är så munter, en misshandlad och utnyttjad flicka som växt upp utan kärlek under svåra förhållanden, men som trots detta vägrar låta sig brytas ner. Ibland är hennes röst stark och vuxen, medans osäkerhet och att hon faktiskt är en ungvuxen lyser igenom i andra situationer. Hennes ilska ställer till för henne och ibland har man som läsare bara lust att skaka om henne, men det är samtidigt inte svårt att förstå vart det kommer ifrån om man ser till omständigheterna. Hur hade man själv känt om man fått höra hela sitt liv att man var en ickesjäl, att inte duga, att inte vara älskad, att de som finns omkring en levt tillsammans med varandra i tusentals år och där all kunskap och färdigheter finns kvar när man föds.
Men allt är inte nattsvart för Ana, som tur är så träffar hon inte enbart på människor som skyr henne i Heart, utan hon möter även vänskap och där finns en liten kärlekshistoria gömd mellan bladen, lågmäld berättad och högst trovärdig.

Språket är vackert, ja ibland nästan lite poetiskt, detta är en berättelse med många bottnar, det är dels en flickas jakt på svar på hur och varför hon kom till, hennes desperata försök att försöka passa in, att bli respekterad och att bli älskad. Det är även en berättelse om vidskeplighet, rädsla för det okända och det (de) som är annorlunda. Sedan har vi de mer filosofiska inslagen som finns där i bakgrunden, ibland slumrande men alltid närvarande.
Incarnate är en liten pärla till berättelse som förutom att det är en riktigt bra bok inom Young Adult och Fantasy genren, även inbjuder till funderingar och tankar på, exempelvis vad är en utopi, vad händer om vi skulle återfödas år efter år med minnen intakta och vad händer med oss då över tid. Detta är i alla fall de tankar som jag har efter jag är klar med boken, det KAN vara så att författaren inte alls tänkt sig det, och då är det helt mina egna tokningar och inget annat.
Men summa sumarum, detta är definitivt en bok som inte riktigt släpper tag i dig även när du lagt ifrån dig boken.

Även om du inte är intresserad av djupare funderingar så har Incarnate så mycket annat att erbjuda, om mina ord ovan inte har fått dig till att plocka upp denna pärla till YA Fantasy bok, så kanske följande ord kan övertyga:
Utopi
Fantasy
Drakar
Sylph
Musik
Maskeradbal
Fjäril
Laserpistoler
Enorma bibliotek
Långsamt växande kärlek
Svek
Krigshistorier
och mycket, mycket mer

gb Utopia. Fantasy. Dragons. Sylph. Masquerade ball. Butterflies. Laserguns. Huge libraries. Love. Betrayal. War stories.

You just have to love a book which covers all of the things listed above!

____________________

Betyg 4.5/5

Incarnate (Newsoul #1)
by Jodi Meadows
Published 2012 by Katherine Tegen

Advertisement

5 Comments

Filed under Fantasy, Jodi Meadows, Young Adult

5 responses to “Liv efter liv

  1. Pingback: Månadsummering januari | the road so far...

  2. Pingback: the road so far...

  3. Pingback: Alla dessa bokval | the road so far...

  4. Pingback: Värdet av en själ | the road so far...

  5. Pingback: Top ten books I Read In 2014 | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s