We are dust and shadows

Clockwork Angel utav Cassandra Clare är den första boken av tre i serien The Infernal Devices, som i sin tur utspelar sig i samma universum som The Mortal Instruments, men cirka 100 år tidigare.

Clockwork AngelSextonåriga Tessa Gray korsar Atlanten för att hitta sin försvunna bror, hennes destination är det Viktorianska England. Vid ankomst visar det sig att London bjuder på en både annorlunda och betydligt mer skrämmande tillvaro än den hon lämnade hemma i Amerika. I de gasupplysta gatornas skuggor härskar vampyrer, warlocks och andra supernaturala varelser. Ensam, utan vänner och jagad utav en fiende hon inte förstår, söker Tessa fristad hos the Shadowhunters, en grupp krigare som dedikerat sitt liv till att befria världen ifrån demoner. Har hon hittat en fristad, eller har hon hamnat ur askan i elden?

Jag skall försöka att inte lägga för mycket tid på att jämföra två serier och dessa series första böcker, men i mitt tycke så är Clockwork Angel betydligt bättre än City of Bones!
Har lite svårt att sätta fingret på varför men så här kanske det är;

-Kanske är det just Steampunk-elementen, Cassandra Clare är frikostlig med dessa bitar, berättelsen är fylld av klockverk, galna uppfinningar och givetvis en och annan automaton (you just can’t go wrong with an automaton).
-Kan även vara så att det är den historiska miljön som lockar mig mer, England under drottning Victorias regim, korsetterade flickor, välklädda ynglingar och gasupplysta smala gränder som för tankarna till Jack the Ripper’s skrämmande och dimmiga London.
-Eller så är det så enkelt att huvudkaraktärerna är mer trovärdiga, intressanta och mångbottnade. The Shadowshunters vi möter här känns mer äkta, mer nyanserade och framför allt betydligt mer välklädda.
-Nämnde jag att historien utspelar sig i England och London!

Världen är den samma som den vi möter i City of Bones, även här så försöker the Shadowhunters eller Nephilems (männsikor-ängla hybrider), göra allt för att försvara människornas värld ifrån demoner, samtidigt som de även försöker se till att the Downworlders; vampyrer, varulvar, feer och andra väsen följer “spelreglerna”.

För visst, på ytan kan det tyckas att Tessa, Will, Jem, and Jessa påminner om Clary, Jace, Alec, and Isabelle från City of bones. Jag kommer på mig själv att tycka mer om Tessa, trots hennes syn på vad en kvinna kan och inte kan (får) göra (hon är ju trots allt barn av sin tid), Jem är fascinerande och gåtfylld (och ack så tragisk), till och med Jessa i sin egen avsky mot hennes lott i livet är mer intressant än Isabelle någonsin blir. Den enda karaktären som jag faktiskt inte tycker är särskilt intressant är Will, som påminner på tok för mycket om Jace och tyvärr känns rätt endimensionell (men det kanske ändrar sig längre fram i serien). Överlag så känns det som karaktärerna i Clockwork Angel har flera sidor, har ett annat djup och att allt inte riktigt är vad man tror.
Och just det ja, en gammal “kär” favorit dyker upp som känns igen från City of Bones, skall inte avslöja vem, men jag uppskattade detta kära återseende.

Världen i Clockwork Angel känns mörkare och mer skarp, samtidigt som balansen mellan Shadowhunters och Downworlders verka vara mer ömtålig, här är våra hjältar inte alltid de som kanske är starkast och slutet kanske inte riktigt är vad läsaren väntat sig.

I de flesta kapitel så är det Jessa vi får följa, hennes tankar, känslor och reaktioner. Men vissa kapitel så byts fokus och vi får se världen ifrån Wills perspektiv. Som i de flesta YA böcker så finns här en romantiskt inslag och även om det till synes finns ett triangeldrama så kändes det riktigt uppfriskande att det faktiskt inte riktigt är av den klassiska varianten.

Historien flyter på och där finns en hel del intrikata intriger på vägen, men tyvärr så var vissa ”överraskningar” kanske inte riktigt just en överraskning utan snarare något som man som läsare redan klurat ut. Men överlag så uppskattade jag Clockwork Angel och ser så fram emot att få läsa nästa bok i The Infernal Devices serien, Clockwork Prince.

———-
The Infernal Devices: Clockwork Angel
By Cassandra Clare
Published 2011 by Walker Books Ltd
———-

gb I’ve posted a similar review in English on Goodreads as well if that’s more your cup of tea.

Advertisement

2 Comments

Filed under Alternate History, Cassandra Clare, Paranormal, Steampunk, Urban Fantasy, Young Adult

2 responses to “We are dust and shadows

 1. bokstävlarna

  Jag har klämt på The Mortal Instruments på jobbet ett angtal gånger, men har inte kommit mig för att låna hem dem. Blir mer sugen på att läsa de här böckerna av just de skäl du listar ovan, men jag antar att man måste läsa TMI först va?

 2. TMI är inte dålig, jag tyckte ändå när jag läste City of Bones i julas att det var en bra start på en (för mig) ny serie (resten av dem ligger och blänger på mig i min att-läsa hög) . Men jag blev lite mer förälskad i Clockwork Angel.

  Jag tycker nog allt att du kan ge dig i kast med TID direkt utan att ha läst den andra serien. Ser inte att det finns några direkta spoiler vare sig åt det ena eller det andra hållet.

  Författaren själv säger ju följande (som jag helt friskt kopierar);

  “There is nothing in the Infernal Devices that will spoil The Mortal Instruments for you, and additionally, no information in the Mortal Instruments that you absolutely must know before you read The Infernal Devices. The two series stand alone, complementing but not spoiling each other.”

  🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s