Tisdagsutmaning, om språk

Fortsätter dagen med Kulturkollos tisdagsutmaning, idag handlar det om språk.

De flesta som känner mig kan inte missat att jag formligen älskar ord! Vackra ord som bildar meningar, underbara meningar som bygger fantastiske berättelser. Jag kan i tid och otid bli alldeles lyrisk över en författare som använder språket på ett nästan magiskt sätt. Mina absoluta favoriter när det kommer till just magi är givetvis Maggie Stiefvater och Tahereh Mafi, har ni inte läst något av dessa fantastiska kvinnor så gör det!

Nu till själva utmaningen:

1. Vilket är världens vackraste (eller bästa, konstigaste, mest användbara…) ord?
Det finns så många fantastiska ord där ute, hur skall jag kunna välja?!
Men eftersom jag är lite förälskad i engelska språket så får det nog bli:
Epiphany (a moment of sudden revelation).
Alla dessa ljuspunkter, ögonblick och tillfällen när vi tänker aha!!
Är det inte underbart, att upptäcka något nytt från det minsta till det mest storslagna. Epiphany är ett ord med nästan magisk inneboende kraft, inte alltid något självklart men definitivt något att sträva efter.

Ett annat ord som jag älskar och önskar att jag kunde använda är Bombinate! Använd fantasin och gissa vad det betyder 😉

2. Saknar du något ord i svenska språket? Uppfinn ett!
Det är klart att jag ibland kan känna att svenskan inte räcker till, men oj, uppfinna ett, såhär på en tisdag…

I vänskapskretsen så dyker alltid nya ord upp, oftast i någon form av försvenskade engelska uttryck, eller något dialektalt slang, för tja jag bor ju i Göteborg, ordvitsar och hitte-på ord är liksom vår vardag.

Advertisement

4 Comments

Filed under Bloggutmaning

4 responses to “Tisdagsutmaning, om språk

  1. Det tog stopp i mina tankar också när det gällde att hitta på ett nytt ord, jag vet att jag gör det ibland till vardags utan att tänka på det men när jag skulle försöka, icke!

  2. Epiphany är verkligen fint, gillar mycket! Och visst är det svårt att hitta på ett ord bara sådär, men jag har en känsla att vi gör det hela tiden till vardags 🙂

    • Ja jag tycker verkligen det är ett fint ord 🙂
      Hitta på tror jag också vi alla gör lite till mans och till vardags.
      Finns säkert en del hittepå i vår vänskapskrets, men kunde inte får mitt liv komma på något på rak arm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s