Serenity: Those Left Behind

Det är med ett sorgset hjärta jag inser att nej, det kommer aldrig att bli några fler avsnitt av Firefly 😦
Vilket i och för sig inte är någon nyhet då serien slutade sändas 2003, va 2003!!! är det verkligen så länge sedan!? Någonstans i mitt fan-hjärta har hoppet ändå fått bo, snälla Joss du har väl stannat lite väl länge i Marvel universumet nu, kom tillbaka hit igen, jag lovar att allt är förlåtet.

Vad har vi att trösta oss med, förutom ett otaliga sittningar med att se om de få avsnitten vi fick och givetvis filmen som lämnade oss med önskan om mer, jo givetvis brädspelet som fyller en del av tomrummet och det är inte helt fel det, sedan har att vi har de grafiska novellerna. Jag är lite sen att läsa dessa, var lite skeptisk, men min förträffliga väninna Setsuna stack till mig första delen och sa, läs! ja då måste man lyda. Givetvis hade hon rätt! Såklart.

Serenity Those left behindHere’s how it is — in a universe filled with hearts and minds as cold and dark as the reaches of space, one small Firefly-class starship named Serenity takes its ragtag crew of mercenaries, outlaws, and fugitives in search of a job, any job, that’ll earn them enough cash to afford that most elusive commodity — peace.

The ragtag crew of Serenity take on a scavenger mission with the hopes of earning enough dough to disappear for a while. Only too late do they realize the whole gig is orchestrated by an old enemy eager to remake their acquainitance with the help of some covert-operatives known only as the Blue Gloves.

THOSE LEFT BEHIND är för alla er som längtar tillbaka till Firefly universumet, det är ett försök att fylla i luckan mellan Firefly och Serenity och jag måste säga att de lyckas med detta på ett riktigt bra sätt. Handlingen lite kort, våra hjältar måste återigen se till att få in lite pengar, de tar motvilligt ett uppdrag från Badger, uppdraget är att hitta en gömd skatt på samma plats som Battle of Sturges en gång utkämpades. Givetvis är inget så lätt som det ser ut att vara, the Alliance är hack i häl i sin jakt på River och mitt i allt så dyker Mals gamla nemesis upp, Agent Dobson. Det är fartfyllt och Firefly-känslan finns där hela vägen från första sidan till sista.

Joss Whedeon och Brett Matthews gör ett fantastiskt bra jobb med att ge oss vad som hände mellan Firefly och Serenity, men det är inte enbart en summering/ prequel utan författarna koncentrerar sig på alla karaktärerna och utvecklar dem mer, ja till och med mer än vi faktiskt fick se i tv-serien. Teckningarna är superba, de påminner så starkt om skådespelarna från serien att hela albumet nästan känns som ett tv-avsnitt. I stort så är THOSE LEFT BEHIND mer för fansen av serien och har du inte koll (eller kommer ihåg) vad som hände i Firefly så kan nog denna grafiska novell kännas som att den saknar något. Men för alla fans så är detta ett absolut måste, för mig personligen var det sååå roligt att möta Mal, Zoe, Wash, Kaylee, Inara, River, Simon, Shepherd och Jayne igen!
Lite bittersweet såklart, men ack så bra.

Kort och gott så summerar Nathan Fillion i introduktionen av albumet det hela så fint (inte ett öga torrt):
“What you hold in your hand is not just a comic. It is much more. It is a handbook. It is a guide. It is reference material for when you become a superhero.”
*suck*
 

gbOh how I miss this Universe!
Don’t know why it took me so long to pick up the graphic novels, but I’m glad that I did! Its feel so good to be back, to meet up with our friends again.
Mal, Zoe, Wash, Kaylee, Inara, River, SImon, Shepherd and Jayne, it’s good to have you back in my life.
This is a must-read for all Firefly/ Serenity fans out there.
It closes the gap between the TV-series and the film, but that’s not all, Joss Whedon and Brett Matthews gives us more depth of each character, even more the series did. Just love it!

____________________

Betyg 4/5

Serenity: Those Left Behind
Av Joss Whedon, Brett Matthews och Will Conrad (artist)
Publicerad 2006 av Dark Horse

Advertisement

Leave a comment

Filed under Brett Matthews, Comics, Graphic Novels, Joss Whedon, Science Fiction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s