Bokbloggskalendern – Lucka 15

Börjar veckan med att titta på Efter mig, flodens lucka:

Lucka 15: Bokorganisering. Sortera efter författare, ämne, färg, annat?

Är som bekant lite av en nörd och att sorterar är absolut något som görs och det tas på fullaste allvar. Dels för att det rätt och slätt är skoj och dels för att struktur är bra att ha.
Böcker som ej är lästa sorteras inte in på någon hylla, de landar först i to-be-read högen, denna hög, eller rättare sagt högar består av; första-delen-i-en-serie, andra-delen-i-en-serie, tredje/avslutande-delen-i-en-serie, böcker-med-fler-delar-än-tre, och avslutningsvis, fristående-bok.
Mycket viktigt som alla ser att ha separata högar, lätt och överskådligt när ny bok skall väljas (alternativ till att ha flera högar, kan vara undvika en farligt tornliknande hög som resulterar i death-by-books).

Efter en bok är läst så blir den insorterad, första grovsorteringen är att skilja olika bokhyllor där fackböcker, studieböcker samt skönlitteratur finns på olika ställen. Fackböcker och studieböcker är givetvis insorterade efter ämne och sedan i författarordning. När det kommer till skönlitteratur är de även indelade i bokhyllor med svensköversatta böcker eller engelska och därefter kommer givetvis indelning efter genre, följt av författare i bokstavsordning, såklart.

För mig skulle det vara helt förkastligt att exempelvis sortera i färg (även om det ser snyggt och coolt ut er ett design perspektiv), kanske är det den lilla tjejen inom mig från boklåde-tiden som spökar eller helt enkelt den strukturerade människan i mig, hur skulle jag annars hitta mina böcker? 😉

Fast det är klart, vi har väl alla våra sätt att bringa ordning i kaos.
Hur sorterar du dina böcker?

Advertisement

Leave a comment

Filed under Kalender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s