I utkanten av det verkliga

Detta var lite av en chansning då jag inte sett så många recensioner, men ibland så får man ju helt enkelt läsa en bok trots avsaknad av tyckandet ifrån andra härliga bokbloggar, eller hur?
Så vad är det för typ av bok, jag skulle nog säga att ON THE FRINGE är en kärleks-spök-mysterie-historia.

On the fringeClaire is struggling to overcome the murder of her childhood friend and secret crush, Daniel. Everyone else seems to be moving on with their lives, but she’s still trying to cope. The fact that she finds herself alone and drowning on her 16th birthday isn’t helping. Neither is thinking she sees Daniel’s face in murky water as she mysteriously resurfaces. But something happened during those four and a half minutes that will make her realize it was not just her imagination. As Claire and Daniel try to grasp a possible reconnection, other grudge-holding beings have plans of their own. Now, the two of them have to decide if their fleeting relationship is worth the possibility of Claire being trapped on the fringe forever.

Detta var en utav mina sommar-tema böcker och ska jag vara helt ärlig så plockades den nästan enbart för sitt fantastiska omslag (visst får man lust att slänga sig ett härligt blått och varmt hav), samt det faktum att jag behövde bocka av en bok i Boktyckes utmaning. 🙂

ON THE FRINGE har två berättare, kapitlen varvas mellan Claire och Daniel och de har båda två helt olika röster och är inte alltid helt i synk med varandra om hur de uppfattar vad som händer runt omkring dem. Daniel är nog det mest sympatiska och kärleksfyllda spöke jag stött på och själva kärlekshistorien är sorglig och hjärtskärande, men ack så fin. Det finns en sentimental tanke i denna berättelse, att bli kär i en som alltid funnits där när man växter upp, att upptäcka/ erkänna dessa nya känslor, för att sedan förlora dem innan en chans ges, att berövas möjlighet att utforska känslorna helt enkelt för att kärleksföremålet dör, eller i detta fall blir mördad.
Courtney King Walker ger oss två unga människors berättelse, en flicka, en pojke, där en är vid liv och den andra död. Och det skulle kunna vara allt, en berättelse om den som överlever och den som blir ett spöke, men i och med att Claire nästan drunknar och faktiskt under några minuter är död, så ändrar sig allt och vi får en liten annorludna “spök”-historia.

Vi får ta del av en spirande ungdomskärlek, svårigheterna som djup sorg kan bringa med sig, lojalitet och vänskap, men även ond bråd död och människans inneboende ondska och hämnd som sträcker sig över gränsen mellan de levandes och de döda. För i ON THE FRINGE existerar kärleken, livet och hatet hela tiden i gränslandet, just i utkanten av det vi kallar verklighet.

ON THE FRINGE är inte dålig, visst den är inte så väldans revolutionerande och nydanande tycker jag. Men Courtney King Walker experimenterar med vår uppfattning om hur vi uppfattar och förnimmer livet, döden och om kärlek och oförmågan att gå vidare och det gör hon bra.
Jag uppskattade boken under tiden jag läste, men när jag var klar så tja, den lämnar (tyvärr) inte några direkta spår, den känns lite som att det saknas något, kanske saknas ”det”.
Men det är en debutroman och dessutom en fristående bok, vilket idag är rätt ovanligt och som sådan funkar den finfint. Om jag skulle summera känslan av boken med ett ord så får det bli; charmig.

 

____________________

Betyg 3/5

On the Fringe
Av Courtney King Walker
Publicerad 2011 av Lands Atlantic Publishing

Advertisement

Leave a comment

Filed under Courtney King Walker, Paranormal, Young Adult

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s