The Ocean at the end of the Lane

Underbara, härliga, magiska, förtrollande och överraskande Neil Gaiman!
Detta är en fantastisk bok, som tar dig bort till barndomens somrar, till gränsen mellan verklighet och fantasi och som lämnar dig andlös och funderande. Detta är en berättelse som lever kvar i dina tankar långt efter boken är klar. Snart två månader sedan jag läste den och jag kan inte helt släppa taget.

Älskade den! Läs, läs, läääääs!

The OceanFrån goodread; A middle-aged man returns to his childhood home to attend a funeral. Although the house he lived in is long gone, he is drawn to the farm at the end of the road, where, when he was seven, he encountered a most remarkable girl, Lettie Hempstock, and her mother and grandmother. He hasn’t thought of Lettie in decades, and yet as he sits by the pond (a pond that she’d claimed was an ocean) behind the ramshackle old farmhouse where she once lived, the unremembered past comes flooding back. And it is a past too strange, too frightening, too dangerous to have happened to anyone, let alone a small boy.


Vet knappt vart jag skall börja, det är en kort berättelse i sidantal, men i innehåll stor och omfattande. Detta är en bok som från dess underbara omslag genom hela berättelsen till avslutet är perfekt. En berättelse om minnen och vänskap, om rädslor och utsatthet men även om att hitta sitt mod och sin inre styrka. En bok om vad som gränsar till vår verklighet, om magi och om mörkret.

summer readingJag läste THE OCEAN AT THE END OF THE LANE på min första semesterdag sent i juli, låg på en filt och hade en blå himmel som bakgrund och lyssnade på gråsparvarna som lekte i trädtoppar runt omkring mig. En perfekt plats för vad som kändes som en typisk sommarbok. Det är något med Gaimans sätt att skriva som gör att du på riktigt transporteras till en annan tid och plats, nu när jag skriver så blir jag lite osäker på vad som var verkligt och vad som är dröm, boken blandas ihop med egna minnen från en förlorad barndom, om sommarlov, ängar, solsken och varelser som skymtar i ögonvrån.

Gaiman börjar lågmält och tar dig sakta men säkert in i vår protagonists barndomsminnen, först lyckliga sådan, om att skaffa en ny vän, om lyckan över en katt, om fantastiska läsäventyr, ja ni vet, de där ögonblicken där det lilla är det som kanske är värt och betyder mest. Men så sakta ändras stämningen och verklighet och fantasi vävs samman. För detta är bitvis en rätt otäck historia, om att vara ett barn med alla hinder det sätter, vuxnas makt, att inte ses som trovärdig, att inte ha möjlighet att styra över sin egen tillvaro (och kropp) och att i periferin, i mörkret så finns något som lurpassar och tålmodigt väntar på att slå till.

“Monsters come in all shapes and sizes. Some of them are things people are scared of. Some of them are things that look like things people used to be scared of a long time ago. Sometimes monsters are things people should be scared of, but they aren’t.”

Det är svårt att skriva en vettig recension utan att avslöja för mycket och denna bok förtjänar att man kommer in i berättelsen och inte vet vad som komma skall. Utan jag får nog nöja mig med att förmedla en känsla, känslan jag hade när jag läste den och känslan som finns kvar.

THE OCEAN AT THE END OF THE LANE är MAGISK rätt och slätt, den är barndom och nostalgi, gammal magi och glömda världar, den är rädsla och mod, den är bland det bästa jag läst hittills och jag kan varmt och hjärtligt rekommendera den till alla! Förutom detta så har den ett underbart omslag och en fantastisk titel! 🙂

Min enda sorg är att den tog slut på tok för snabbt och att jag nu inte kan se fram emot spänningen av en förstagångsläsning. Nu längtar jag istället bara till det tillfälle då jag har tid att läsa om den.


gbThe ocean at the end of the lane is MAGIC pure and simple, it’s about childhood, nostalgia, old magic and forgotten worlds, about fear and courage and what you will find at the fringe of reality and what lies beyond.

The story will live with you and your thoughts long after you finish reading it. Month have passed since I read it and I still can’t let go.
The ocean at the end of the lane goes all the way up to my absolute best read ever! Just absolutely loved it. All I can say, read it! Read it now!
 

____________________

Betyg 5/5

The Ocean At The End Of The Lane
Av Neil Gaiman
Publicerad 2013 av HarperCollins

Advertisement

2 Comments

Filed under Fantasy, Neil Gaiman, Supernatural

2 responses to “The Ocean at the end of the Lane

  1. Pingback: Bokbloggskalendern – Lucka 2 | the road so far...

  2. Pingback: Top ten books I Read In 2014 | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s