Nycklar och lås

Serien Locke & Key av Joe Hill och Gabriel Rodriguez har blivit en ny favorit för mig, snubblade över (kort)spelet i början av året och blev lite nyfiken på serien och nu är jag fast. Älskar berättelsen som pendlar mellan det vardagliga och det paranormala. Här finns tonårsdrama, ond bråd död, spöken, märkliga nycklar, syskonskap, mod och ett mörker som alltid är närvarande. Vill ni ha ljus och Happily Ever After, då är detta inte en serie för er.

Locke & Key är berättelsen om Keyhouse, en märklig herrgård i New England, med fantastiska dörrar som om rätt nyckel används kan förvandla alla som vågar att gå igenom. Detta är hemmet för syskonen Locke och deras mor som försöker gå vidare i sitt liv efter att deras far blivit brutalt mördad. De tre syskonen hittar rätt snabbt några av dessa nycklar och upptäcker var som kan ske ifall de används i rätt dörr, de börjar använda sig av några av dessa med förtjusning och trots sin sorg över förlusten av sin far så börjar livet återgå så sakta till en mer normal tillvaro. Men något står inte helt rätt till, det finns även en ondskefull kraft här, en varelse så fylld av hat och ett driv att inte ge sig förrän alla utav de mest skräckfyllda av dörrar är öppna…

Illustrationer av nycklarna med dess beskrivningar kan hittas på Gabriel Rodriguez egna hemsida, du hittar den här, jag rekommenderar varmt att gå in och klicka på de olika korten! Gabriel Rodriguez är en helt fantastisk illustratör och nycklarna är så centrala så jag ville ge dem ett alldeles eget blogginlägg. Ni kan även läsa min recension av tredje volymen Crown of Shadows, här.

Head Key av Gabriel Rodriguez

Här kommer de nycklar som dyker upp i de första två volymerna, Welcome to Lovecraft och Head Games

OMeGa Key, GHoST key, eCho Key, aNYWHERE Key, Head Key och GeNDeR Key

OMeGa Key
Öppnar the Black Door och är den nyckel som Dodge letar efter. Vi får inte så mycket information (än) om den, men just Omega key är alltid närvarande.

GHoST key
Gör så att användaren blir till ett spöken när han/ hon passerar igenom the Ghost door. Detta spöke verkar var en representation av ägarens själ, kan ej ses eller höras av “de levande” men ses av andra spöken. Som spöke kan du höra och se samt teleportera dig till en person som du tänker på, men även i viss mån ändra form.

eCho Key
The Echo Key används till att framkalla ett “eko” av en person till the Wellhouse. När myckelägaren går in i brunnhuset så får den frågan “vem”, när namnet sägs så stiger själen, i form av ett eko upp ur brunnen. Detta eko är fast här och vid försök att lämna brunnshuser leder till att ekot bleknar bort. Ekot kan enbart lämna huset genom att använda sig av the Anywhere key.

aNYWHERE Key
Detta är verkligen en fiffig liten nyckel. När the anywhere key används i en dörr, vilken som helst, så blir denna dörr en portal till vilket rum eller plats som helst i världen som användaren tydligt kan visualisera.

Head Key
Tänk att få möjlighet att optimera sina minnen och kunskaper.
The Head key tillåter användaren att öppna upp sitt eget eller någon annans huvud så att ny kunskap kan läggas till, men även tankar, känslor och minnen kan tas bort!

GeNDeR Key
När denna nyckel används i the Gender Changing Door, kan personen byta till det motsatta könet.

Om du fick välja en nyckel vilken skulle du föredrar?
Personligen, tja valet ligger nog mellan the Head key, att lägga till ny kunskap och ta bort sorger och farhågor kan vara lite fiffigt, fast det är klart the Anywere key hade definitivt underlättat i vardagen och varit så cool att ha 😀

Anywhere Key av Gabriel Rodriguez

Anywhere Key av Gabriel Rodriguez

Advertisement

Leave a comment

Filed under Graphic Novels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s