Hur går man vidare…

Ni vet hur det är, sista bladet vänt, de sista orden lästa, du sitter där nästan som i chock, har precis läst ut en fantastisk, underbar och helt lysande bok.
Hur går jag vidare nu? Skall man raskt plocka upp en ny bok, eller väntar man någon dag och smälter det man precis upplevt?

Att läsa en fantastisk bok är väl något som alla vi boknördar vill göra och har vi tur så gör vi det ofta, men åtminstone jag tycker det kan vara lite lurigt att gå vidare till nästa läsupplevelse. Så här ser jag på detta angenäma problem;
En väg att gå, om det finns fler böcker i samma serie, raskt kasta sig över nästa del. Finns dock ett par problem med det, tänk om nästa del är den sista som är utgiven, läser jag klart den nu så kanske jag får vänta ett helt år innan författaren skriver något nytt, kanske den uppföljande boken inte är lika bra, kan det då förstöra upplevelserna ifrån förra.
Skall jag kanske plocka upp en annan bok med samma författare, men då kanske jag förväntar mig något annat än vad jag får.
Sedan kan man ju istället plocka upp en bok i samma genre, för att hålla kvar den där särskilda känslan, men det kan ibland leda till att man blir onödigt besviken, man förväntar sig något liknande, där den nya boken kanske inte är det, behöver inte vara en dålig bok, tvärt om, men hjärnan har ställt i sig på en sak och den nya berättelsen är något helt annat. Man kan bli helt snurrig av dessa tankar.
Det är klart man kan ju helt sonika välja en helt annan genre som alternativ.

Personligen så försöker (med betoning på försöker) jag att inte läsa slut på en serie för snabbt (om jag hoppar på tåget lite sent och det redan finns flera delar utgivna ja då kan jag dock tillåta mig att frossa i ett par, tre delar direkt efter varandra). Tycker det finns en härlig känsla av insikten att det finns fler böcker om samma värld som bara väntar på mig.
När det kommer att byta serie och författare men hålla sig till samma genre, är väl det som oftast händer i det här hushållet, då jag har en tendens att mest läsa böcker ifrån ett par, tre genrer. Har märkt att jag har perioder då jag håller mig lite till samma tema, exempelvis en period av steampunkböcker, ungdomsdystopier, vampyrer, eller som nu en period mest fylld av änglar och demoner. Oftast funkar det finfint, olika författare och böcker är ju olika upplevelser och oftast så kan man ställa om sin läsarhjärna, oftast i alla fall.
Säkraste kortet är nog trots allt att alternera genrer.

Så varför dessa funderingar, tja, jag har precis avslutat den helt fantastiska Angelfall av Susan Ee, jag är helt tagen, så otroligt bra, 5 stjärnor av 5, eller full pott av vad man nu vill värdera det i! Som alltid när en fantastisk bok är avslutad, så bara vill jag kasta mig in i en ny, men upptäckte att jag hade lite svårt att välja ny den här gången. Del två är beställd, men lär inte anlända förrän efter helgerna, och även om den satt på hyllan hade jag nog ändå valt en eller två andra böcker emellan.

Snacka om angenäma ilandsprobelm 🙂

Så är det bara jag, eller är det fler där ute som våndas över hur man går vidare till nästa bok, när man precis avslutat ett mästerverk..?

Advertisement

Leave a comment

Filed under Bokrelaterat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s