Fångad mellan himmel och helvete


“What’s the first thing you think of when I say ‘angel’?” asked Mallory. Alice shrugged. “I don’t know… guns?”


Dessa ord möter dig på baksidan av Blood and Feathers, då kan man ju självklart inte låta bli, för det är väl precis det är, det första man tänker på, vapen…
Det var ett tag sedan jag hade änglar och demoner här hemma vare sig det gäller, film, tv eller litteratur, så nu var det hög tid att åtgärda detta.


Blood and Feathers Kriget mellan änglarna och de fallna har eskalerat och balansen är på väg att tippa över. Fler och fler oskyldiga människor hamnar i korselden och änglarna måste göra något. Här kommer Alice in, jagad av de fallna och guidad av Mallory, en alkoholdrickande ängel som fallit i onåd, som dessutom verkar veta allt för mycket om Alice och hennes förflutna. Hur kommer det sig att Mallory vet så mycket om henne och vad är det han inte säger? Vem kan hon egentligen lita på och vilken sida är egentligen den rätta?


Blood and Feathers är en överraskning och en mycket trevlig sådan.
Lou Morgan gör en riktigt stark debut med denna roman. Att ta ett urgammalt koncept och göra det till sitt eget, mer alkohol, mer automatvapen och mer humor, är ingen liten bedrift. Hon presenterar här en trovärdig nutid och hennes beskrivning av helvetets olika nivåer är målande och skräckinjagande.


Ärkeänglar – Gabriel, Michael, Rafael, alla finns de här och särskilt sympatiska (ur ett mänskligt perspektiv) är de inte. De är snarare rätt så hänsynslösa, tillsammans med sin änglaarmé för de ett konstant krig mot De Fallna.
De Fallna – Lucifer och de som föll med honom, de gör allt för att tippa över balansen, med charm, lögner och falska löften. Kriget mot änglarna har pågått i eoner och de använder människorna som brickor för att få ett övertag.
Änglarna och De fallna skiljer sig inte alltid i sina metoder, bryr sig inte särskilt mycket om att oskyldiga människor hamnar i kläm, nej det är själva kriget som är vad som betyder något, att upprätthålla balansen, kosta vad det kosta vill.
Earthbounds – änglar som fallit i onåd, dessa är någonstans mellan himlen och helvetet, tvingade att göra bot på jorden för att bli förlåtna för att bli fullvärdiga änglar igen, eller misslyckas, bli bannlysta och nedkastade i helvetet. Dessa Earthbounds är mer nyanserade, intressanta, mer humoristiska och uppvisar mer mänskliga sidor än sina änglabröder och systrar.
Sedan har vi Alice, vanlig människa som plötsligt befinner sig mitt i detta uråldriga krig, varför är hon jagad av båda sidorna, hon är enbart en vanlig kvinna, eller…


Blood and Feathers för tankarna till Supernatural och Good Omens och bara det i sig kan tyckas vara det enda som behövs för att läsa boken. Men till detta kommer även språket, humorn, mytologin allt detta i ett raskt berättartempo som gör att det är lite av en bergodalbana.
Jag måste definitvt se till att införskaffa bok nummer två, Blood and Feathers: Rebellion!

 


Nördextra – Lou Morgan avslutar boken med en spellista, musiklåtar som hon kopplar till vissa avsnitt i boken, eller till vissa karaktärer. Brilliant nördigt 😀
——————————
Blood and Feathers
By Lou Morgan
Published 2012 by Solaris
——————————

gb At Goodreads you can read my review of Blood and Feathers in English as well.

Advertisement

2 Comments

Filed under Lou Morgan, Urban Fantasy

2 responses to “Fångad mellan himmel och helvete

  1. Pingback: Juniläsning | the road so far...

  2. Pingback: När vågskålen tippar över | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s