Bokmässan 2016 – fredag

I år blir det bara 2 små besök till mässan,  jepp du läste rätt, det skalas ner lite. Jag skulle kunna säga något om ta ledigt,  dyra biljetter, andra åtaganden etc. Men det är inte hela sanningen, nej i år känns mässan lite av ett mellanår för mig och då räcker två dagar utmärkt. Så fredag och söndag it is. 9 timmar blev det igår,  helt galet när man tänker på det, men jag njöt varje minut 🙂

I år blev det en hel del fokus på kvinnor och kvinnliga författare och en och annan boksignering, men de bästa stunderna hade jag nog allt runt Seriescenen och Fantastikgränd.

Var något sen , dels pga. att jag tog mig tid att svara på en enkät om den nybyggda cykel/bilvägen borta där jag bor och dels för jag fick cykla runt nästan hel mässan + Gothia Tower för att hitta en vettig cykelparkering då någon fiffig tagit beslut om att tejpa in alla ställ runt mässan!  För det finns inga Göteborgare som tar sig med cykel och går på Bokmässan…..eller?! *morr

Nåväl, väl inne kändes allt mycket bättre, sladdade in och var bara några minuter sen till samtal med Siri Pettersen på Psykologiscenen, Varför lockas vi av fantasy? Helt ärligt så blev det mest samtal om hennes trilogi Korpringarna, intervjuaren Jenny Jägare kom till den annonserade frågan när det var typ 3 min kvar,  men Siri är alltid kul att lyssna på så det gjorde väl egentligen inget. Även om det hade varit intressant samtal kring just vad det är som lockar med fantasy, kanske en annan gång.
Just det ja, direkt efter sprang jag på Oarya alltid kul att träffa en annan bloggare live! Så bra start på mässan.

Sedan blev det lite Seriescenen, så klart, först ut var Serietidningen i klassrummet där Lars Wallner började att presentera sig sig själv som LÄSARE och inte serie-läsare då han inte ser varför det skulle vara någon skillnad på att läsa vanlig litteratur eller tecknade serier. Härligt uppfriskande! Intressant att det faktiskt forskas i att använda just serier i undervisningen. Lars visade lite på den lilla forskning som finns och hans egna avhandling. 

Satt även kvar och lyssnade lite på Anneli Furmark och hennes bok En sol bland döda klot, men är inte riktigt min smak. så det blev lite mingel, följt av att jag sprang på lite vänner, hängde lite i SVEROKs monter, innan det var dags för nästa monter-programpunkt.

Dags för mer fantasy, denna gång i form av Maria Turtschaninoff som pratade om sin senaste bok. Blev riktigt sugen, så även om jag läser väldigt lite fantasy just nu så blev det ett inköp. Här skulle ämnet enligt programmet handla om Feministisk fantasy, men tyvärr så nuddade intervjuaren bara det ämnet som hastigast.
Kändes som det var lite genomgående tema igår, vid flera tillfällen en beskrivande programpunkt, men inte det sm själva samtalet handlar om, kändes lite osynkat. 

Borta hos KB samtalade Liv Strömquist och Yvonne Leffler (prof. i litteraturvetenskap) om kvinnlig litteraturexport under 1800 talet och idag. Intressant och exempelvis helt nytt för mig att under 1800 talet så var den stora majoriteten svenska författare som översattes i Europa (och US) kvinnor.

Seriescenen blev som vanligt ett ställe att hänga lite på,  satt och lyssnade på lite mer samtal och intervjuer,  men då just svenska serier oftast inte är min cup of tea så var det väl inget som stack ut direkt. Men kul är det att serierna tar mer och mer plats bland “traditionell” litteratur, även om jag själv inte läser så mycket av just svenska serieskapare.

Ja i vanliga fall är det så, men när jag tassade förbi Aparts lilla bord och Kim W. Andersson säger, men du ser ju ut som en som kan gilla min bok 🙂 så blev det ett undantag. För mycket riktigt, Alena är definitivt mer min stil. Vi snick-snackade om svensk seriestil kontra Amerikansk, om synth vs goth/hårdrock och självklar om hans böcker, utgivna som kommande. Mycket trevligt och definitivt en utav dagen höjdpunkter.

2016-09-24-15-54-17
 

En annan höjdpunkt var givetvis att få hänga med Setsuna Ceras när hon hade lite luckor i sitt schema, trots att vi bor i samma stad så hänger vi på tok för sällan. 

Så summa summarum,  mässan levererade som vanligt massa böcker, intressanta samtal och härliga möten.

Idag så vilar jag mig lite med kaffe och att läsa serier, blir en ny runda i morgon i stället
…Eller ja, glömde nästan,  lite bokrelaterat blir det i kväll trots allt, jag skall för första gången gå på bokbloggar middag 🙂

Advertisement

Leave a comment

Filed under Mässa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s