Sommarlov med Kulturkollo #omläsning

Jag är sämst på omläsningar nu för tiden.
Där har ni det, handen på hjärtat, förr läste jag om samma bok om och om igen, men nu förtiden, med TBR-högar som ständigt multiplicerar sig så finns det helt enkelt inte tid till att plocka ner den där favoritboken. För visst finns de där i hyllan, de där pärlorna som pockar på uppmärksamhet, att nu, nu är det dags att läsa mig igen!

Senaste året har jag läst så mycket bra böcker och med tanke på alla de som ligger och väntar, så kan jag knappt ens tänka tanken att läsa om, hur skall det finnas tid för det! Fast det finns ett litet undantag, i och för sig ingen hel omläsning, men väl valda delar måste läsas med jämna mellanrum, ibland ett stycke, ibland ett helt kapitel och ibland bara bläddra lite. Jag pratar givetvis om Liftarens Guide till Galaxen av Douglas Adams, denna källa av humor av det allra bästa slaget.
Alla böckerna är fyllda med otroliga citat, skulle kunna fylla sida upp och sida ner, och det känns ju lite onödig när man kan läsa böckerna istället.

Glöm inte din handduk!!

Liftarens guide till galaxen

“A towel, [The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy] says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value. You can wrap it around you for warmth as you bound across the cold moons of Jaglan Beta; you can lie on it on the brilliant marble-sanded beaches of Santraginus V, inhaling the heady sea vapors; you can sleep under it beneath the stars which shine so redly on the desert world of Kakrafoon; use it to sail a miniraft down the slow heavy River Moth; wet it for use in hand-to-hand-combat; wrap it round your head to ward off noxious fumes or avoid the gaze of the Ravenous Bugblatter Beast of Traal (such a mind-boggingly stupid animal, it assumes that if you can’t see it, it can’t see you); you can wave your towel in emergencies as a distress signal, and of course dry yourself off with it if it still seems to be clean enough.”

Glöm inte att kika in hos Kulturkollo och se vad de och andra skriver om #omläsning

Advertisement

5 Comments

Filed under Bokblogg relaterat

5 responses to “Sommarlov med Kulturkollo #omläsning

 1. Jomen Liftarens guide är en sån där perfekt vet-inte-vilken-bok-jag-ska-ta-nu-tar-och-bläddrar-lite-i-den-här-så-länge-bok… Måste stå på bokhyllan, alltså.

 2. Man har ju ofta någon favorit som man kan läsa hur många gånger som helst.

 3. MattiasE

  Hej hej,
  först tack för en bra bokblogg. Jag började föja dig på twitter på snart ett år sedan men du är sporadisk vad gäller uppdateringar (förstår du har både liv och jobb att ta hand om). Jag köpte Priests Maplecproft samt Rowlands Blood of the Demon pga dina betyg. Skäms lite av att säga att jag lagt dem på min att läsa hög (Priest har dock fått äran att stå på Lovecraft-hyllan), även om jag tror jag kommer läsa Maplecroft nu månad sju och Blood någon gång under sommaren. Det känns som vi har ungefär samma smak vad gäller berättelser även om du har en viss förkärlek för YA-genren som jag saknar.

  Brukar inte kommentera men då du kom in på omläsning vill jag säga min mening, även om du var inne på det med Liftaren; det finns visa böcker man kan plocka upp och öppna vilken sida som helst och känna sig som hemma. För mig är det Asimovs Stiftelsetrilogi, jag har för mig du är bekant med den även om den kanske aldrig varit din favorit. Men annars läser jag mycket av H.P Lovecraft eller R.E Howard och båda har ju sitt ursprung i gamla Amazing Tales (m. fl.) i form av kortare historier (novelletter? ledsen, kan inte termonologin) Men det underlättar lite vad gäller omläsning. T.ex. en av Howards första historier vad gäller Conan är ju när han är kung och 40+ och ska spöa någon trollkarl. Kort och koncis… =)

  Förlåt, jag babblar lite. Min poäng är nog att omläsning kanske inte alltid handlar om själva texten eller boken utan delvis hur man minns dem och man behöver inte alltid läsa hela.

  För övrigt känns det som du är kort var gäller sci-fi (kanske jag som missuppfattar) men trots att du har en hög med att-läsa vill jag rekommendera Hamiltons tegelstenar som börjar med The Reality Dysfunction, det är en rymd-opera som handlar, delvis, om prinsar som försöker rida på rymd-drakar. Mer än Hamilton vill jag rekommendera Alfred Besters Tigermannen (eng. The Stars My Destination) som är en udda berättelse om en man som söker hämnd. Jag har en tummad kopia du kan låna.

  Du skulle kanske uppskatta lite gammal sci-fi, jag känner dig inte tillräckligt bra, men du saknar en del 60-tals sci-fi a la Asmivos, Clarke mfl.

  Igen, förlåt att jag blev långdragen. Fortsätt att läsa och rekommendera, jag kommer nog inte läsa allt du föreslår men hittar jag det på SF-bok så hamnar det i bokhyllan.

  Mvh,
  Mattias

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s