Summering av bokåret 2014

Så har det nya året börjat, innan vi blickar fram mot det som komma skall så kanske ett par ord hur bokåret 2014. Jag hade ett mål att läsa 100 böcker, nådde inte riktigt hela vägen, utan blev 80 istället. Men det känns ändå rätt ok med tanke på att jag hade ett par lässvackor under året.

Vad som slår mig när jag tittar över allt jag läst och här måste jag erkänna att jag är något förvånad, 38 av böckerna är skrivna av kvinnor, alltså lite färre än hälften, det känns som jag nästan enbart läser böcker skriva av kvinnor, men statistiken talar sitt tydligas språk. Där ser man.

Om jag djupdyker så ser jag två (!) av de grafiska novellerna är skapade av kvinnor. Alltså bara två! DET är dock något att bli lätt upprörd över. Egentligen är det inte så förvånande då serievärlden fortfarande är på tok för mansdominerad, finns en stor utmaning att få den världen att bli mer jämställd. Kanske en utmaning för 2015 att hitta mer kvinnliga serie-skapare…eller kanske fokusera något blogg-tema på.

Men på den positiva sidan så har böckerna över lag haft hög kvalitet, de flesta jag läst gav jag betyg 4-5, så här kommer hela listan på de som kammade hem full pott.

Dystopian/ Post apocalypse
World After av Susan Ee
Unravel Me och Ignite Me av Tahereh Mafi
Isolation och Fragments av Dan Wells

Urban Fantasy
House of the Rising Sun av Kristen Painter

Horror (supernatural)
Maplecroft av Cherie Priest

Magical Realism
The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman

Graphic novels
Locke & Key, Volume 1,-2 av Joe Hill
Morning Glories, Volume 4 av Nick Spencer
Saga, Volume 2, 3, 4 av Brian K. Vaughan
Coffin Hill Volume 1 av Caitlin Kittredge

Önskar er alla en riktigt god fortsättning på det nya året, med förhoppningar om fantastiska läsupplevelser, härliga recesnioner och allt sådant som gör livet lite extra kul!

Advertisement

Leave a comment

Filed under Listor & Enkäter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s