Constantine – tecknat till tv, funkar det?

Årets mest hajpade nykomling i tv-serievärlden var nog i mångt och mycket (åtminstone för mig) NBCs satsning att damma av den klassiska serien om John Constantine. När nyheten släpptes tidigt i år var det många med mig som funderade på om de kommer att lyckas, kommer den rätta känslan infinna sig, vågar man ta ut svängarna och göra tv-versionen vara lika mörk som originalet, kommer John Constantine vara en blond storrökande cynisk britt osv.

Men den stora frågan är nog, kommer Constantine fungera att gå från tecknad serie till tv och i så fall locka både gamla fans och de som inte känner till originalet?

NBC Constantine

John Constantin dök först upp i The Saga of the Swamp Thing redan 1984 och var ett samarbete mellan Alan Moore, Steve Bissette, and John Totleben, 1988 flyttade John Constantine över till bli en huvudkaraktär i Vertigos Hellblazer och fortsatte att publicerades hela vägen fram till sin 300e utgåva 2013. Därefter tog DC över och idag publiceras historierna om John Constantine under titeln (kort och gott) Constantine. Många författare och artister fick sitt genomslag via just Hellblazer, för att nämna några, Garth Ennis, Neil Gaiman och Dave McKean. Med andra ord så har John Constantine slagits mot demoner, utfört exorcism och harvat runt med magi under en väldigt lång tid.

2005 gjordes ett halvhjärtat försök att lyfta karaktären till filmens sköna värld med Keanu Reeves i huvudrollen. Låt oss inte fastna vid detta, utan gå vidare ifrån denna parantes. Inte för att jag tycker att filmen var dålig i sig, den har absolut sina höjdpunkter, exempelvis Peter Stormare som Satan eller Tilda Swinton version av ärkeängeln Gabriel. Men som en Constantine film, nej, not so much.

Vilket leder oss till 2014 och NBCs premiär av tv-versionen Constantine, förväntningarna har varit höga, så nu när vi äntligen är här, pilot + 3 avsnitt in, funkar det?

Hell yeah! Det är klart det gör 🙂

Låt oss fokusera på piloten, Non Est Asylum storyn går som följer, lite kort.
Efter en misslyckad exorcism, med resulterade i att en ung flicka blev sliten i stycken av en bad-ass demon och som därefter släpad hennes själ till helvetet, försöker John Constantine att glömma, vi möter honom på ett mentalsjukhus som han frivilligt har skrivit in sig på. Men yttre krafter vill något annat, en gammal vän vill att han hjälper en ung kvinna som demoner av någon anledning jagar. Under tiden John försöker hjälpa den unga kvinnan, Liv (som är mer än ovillig att bli “hjälpt”), dyker en ängel upp och meddelar att de där uppe vill att John skall tjäna himlens armé.

constntine visit card

En pilot är alltid lite trixig, då det ofta görs försök att trycka in så många element som det bara går att få plats med under cirka 45 minuter, man försöker få till en känsla av vad det är för typ av serie och framför allt presentera de olika karaktärerna. Nästan som en riktigt lång trailer på det som komma skall i resten av säsongen.
Så lyckas man i Non Est Asylum, tja både ja och jo kanske.

Constantine lider av precis det, ett försök att få med allt, men det blir istället att ingen av karaktärerna får någon direkt förankring och huvudstory är spretig och något tunn. Om man inte känner till världen så kan det nog lätt kännas lite rörigt, och något av en Supernatural rip-off.
Och för formalias skull, gott folk, glöm inte att Supernatural kom låååångt efter Hellblazer, så om Constantine känns lite likt är det inte så konstigt då Supernatural har hämtat mycket inspiration ifrån just Hellblazer. Så har vi avklarat den lilla detaljen.

Även om John kanske inte fullt ut känns lika cool, antihjälte, dabbler of the dark arts som i serien så får vi ändå en förklaring (sort of) varför han är i US och bakgrund till den skuld som tynger honom. Det är en hel del magi, demoner, fördömda själar och till och med den obligatoriska ängeln. All in all, så tyckte jag nog att det var en helt ok pilot-avsnitt som föder ett intresse att titta vidare. Styrkan är nog framför allt Johns passion, smärta, envishet och ironiska humor som känns igen och som vi får se mer av i de kommande avsnitten (en kortare redovisning av varje avsnitt tog för mycket plats här, så de kommer helt enkelt få ett eget inlägg).

Vad var mindre bra, tja förutom det jag nämner ovan om lite splittrad handling, här måste jag nog säga ängeln Manny (Manny, ärligt vad är det för änglanamn?!), nu måste jag gnälla lite, förstår inte skådespelarvalet alls (tycker ärligt att han är rätt kass) och köper inte alls vad karaktären skall bidra med, mer än som irritationsmoment då. Visst, visst, det är meningen med att John skall göra ett val och “jobba” för himlen, men nej jag köper inte det (än).
(obs! liten spoilervarning) Sedan har vi en sak som sticker ut, personligen så ser jag inte det som något negativt, men andra kan ha en annan åsikt, Lucy Griffiths som spelar Liv (och som inte finns i originalserien) efter piloten var filmad så togs ett beslut att plockas ut henne ur serien och ersätts av Angélica Celaya, som spelar Zed (som däremot finns i originalserien). Det kan tyckas märkligt att man inte filmade om piloten, men förklaras (bort?) med att John egentligen är en som i slutändan alltid är ensam och att Liv lämnar honom passar in. Nåväl, oavsett anledning till skifte av kvinnlig karaktär så för mig funkar det, då jag faktiskt föredrar Zed

Att gå från ikonisk serie till tv-adaption är alltid lite knepigt, men jag tycker nog att resultatet får mer än godkänt. Visst finns det absolut utrymme till förbättring, det är ju trots allt en helt ny serie som skall hitta sina vingar någonstans emellan originalserie och ny tv-version. Men lite av Hellblazer finns där allt och jag tror (och hoppas) att många som tycker om originalet skall känna igen sig. Framför allt så gör Matt Ryan en bra tolkning av John Constantine och ett par avsnitt in hittar vi manus där grundidén är hämtad från serien.
Nya tittare, tja alla som gillar Supernatural, Grimm och kanske The Dresden Files borde nog uppskatta Constantine, för i mångt och mycket så kommer det handla om, gott eller ont, änglar och demoner, magi, att betala för sin synder, att göra rätt val, eller som David Goyer (en av författarna) sa om vart serien går:
“Should we be good because there is an internal reward, or should we be good to be good? And who judges that? That quandary is definitely something we’ll be dealing with.”

Jag vet i alla fall jag kommer att vänta in de kommande avsnitten och helt enkelt se vad säsongen har att erbjuda.
 

____________________

Constantine, Fridays on NBC

Advertisement

Leave a comment

Filed under Supernatural, TV-series / film

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s