Pretty Deadly, Love, Death and Retribution

PRETTY DEADLY, THE SHRIKE är ytterligare en ny fenomenal serie från Image comics, tyvärr finns det inte fler än 5 delar i dagsläget (alla samlade i denna volym), men det står på Images hemsida att det är en all-new ongoing series, så vi får hoppas att det snart kommer ut fler delar.
För det här är riktigt bra!

Pretty Deadly, vol1Death’s daughter rides the wind on a horse made of smoke and her face bears the skull marks of her father. Her tale of retribution is as beautifully lush as it is unflinchingly savage.

Eller så skulle man kunna säga att det är en berättelse om Döden, som berättas för en fjäril av ett kaninskelett.

Historien börjar med en flicka som heter Sissy som reser runt med en ädlre blind man vid namn Fox, de stannar till vid en stad och uppträder med en berättelse, en ökenlegend om en kvinna som var fast i ett stentorn, hur Döden blev förälskad i henne och vad som sedan hände. När flickan och den äldre mannen lämnar staden mot fjärran mål, verkar ett myterist gäng som leds av en kvinna vid namn Alice ge sig ut för att jaga dem…

Blev ni klokare? Nä kanske inte, för there it is, så märkligt är denna berättelsen, den är magisk, vacker, egendomlig, bisarr, kort och gott är det en överraskande historia. PRETTY DEADLY får mig att tänka på lite äldre grafiska noveller, det kändes som om du blandar Gaimans Sandman med en stor dos western och kanske en liten hint av Alice in Wonderland känsla. Men det är ändå helt nytt och en tämligen unik historia. Det är svårt att gå in på detaljer för det är så många och helt ärligt rätt märkliga, detta är definitivt ingen bok du läser lite snabbt, så där samtidigt som tv är igång, den kräver fullt fokus av sin läsare och ibland måste man helt enkelt gå tillbaka och läsa om.

Berättandet är poetiskt och drömskt, just orden tar inte så mycket plats, de är sparsamt använda och när de väl finns där så är det just korta meningar, mer åt poesihållet än något annat. I PRETTY DEADLY är det illustrationerna som är mest framträdande, det blandas helsidor med kortare stripar, de flesta smala och långa, ibland dyker de upp som små rutor mitt i en helsida. Jag överdriver nog inte om jag säger att det är bland det vackraste i serieväg jag sett. Emma Ríos gör ett kanonjobb, där varje karaktär är sin egen, det är lite blandad stil från det otroligt vackra till det lite mer barnsliga och tillbaka till något mer robust.

Eftersom jag uppenbarligen har lite svårt att summera berättelsen i sig så avslutar jag istället med ett par bilder ifrån serien.

Pretty Deadly, Image comicsPretty Deadly, Image Comics

 

Jag kan varmt rekommendera PRETTY DEADLY till de av er som gillar Sandman eller Saga, det är udda, magiskt och kul.

 

Pretty Deadly, Image comics     Pretty Deadly, Image comics     Pretty Deadly, Image comics    prettydeadly
 

gbWhat Lovely, Beautiful, Magical, Whimsical, Bizarre, and surprising story!
It made me think of days gone by, comics of old, it feel like Gaimans Sandman, like western and strangely with just a hint of Alice in wonderland.
But still, it’s all new and unique, and heres hoping for more of that, and soon.
 

____________________

Betyg 4/5

Pretty Deadly, vol 1. The Shrike
Av Kelly Sue DeConnick och Emma Ríos
Publicerad 2014 av Image Comics

Advertisement

4 Comments

Filed under Comics, Emma Ríos (art), Graphic Novels, Kelly Sue DeConnick

4 responses to “Pretty Deadly, Love, Death and Retribution

  1. Oj, det där verkade RIKTIGT intressant! Hem och shoppa via iPad-appen. Synd att man jobbar över dag bara….

    • Attans! det där med jobb, är onda saker ibland.

      Ja, jag tyckte i alla fall den var riktigt bra, snubblade av en slump över den på Goodread tror jag det var, grymt nöjd över detta.
      Tycker man om udda fåglar så säger jag bara läs, läs, läs! 🙂

  2. Pingback: Top ten books I Read In 2014 | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s