Four out of Four

Så sista delen om Four, THE TRAITOR och med denna kan man nästan säga att cirkeln är sluten. Nästan.

the traitorVi tar nu ett steg fammåt i tiden, närmare bestämt två år och med det så landar vi i samma tid som Divergent startar. I THE TRAITOR är det Four från Dauntless och inte Four instruktören som möter oss. Berättelsen ger oss både nya scener och scener där Tris är med. Tiden delas upp mellan hans två jobb, hans försök att lyckas få fram mer detaljer kring vad det är som Eric och Erudite planerar och hur en plan börjar ta form att försäka sätta stopp för detta. Men givetvis så läser vi även om början till Fours och Tris förälskelse.

Tris ja, det är så uppenbart och lite gulligt att läsa att Four är minst lika förtjust/ småförälskad som hon är i Divergent och hur länge de båda först är omedvetna om sina känslor och sedan hur svårt det är för dem att hantera detta. Som jag skrivit innan så lyser Abnegation mer igenom hos Four än den gör hos Tris. Scenen när han är lite tipsy är guld värd.

Mitt intryck när jag läser nu är att i mångt och mycket så är det Tris förtjänst att han slutligen bestämmer sig för att försöka rädda fraktionen som vände honom ryggen. På så sätt är han en större människa än jag någonsin hade varit när man tänker på att det inte enbart var hans far, eller hans mor utan ett helt samhälle som svek honom som barn.

Del fyra är är helt klart läsvärd och kan rekommenderas varmt. Precis som i de andra tre så får vi reda på mer om inte bara Four utan varför han agerar som han gör i Divergent, om händelserna som leder fram till upprinnelsen att försöka rädda sin gamla fraktion. Dessa fyra berättelser och resan som Four gör, från att vara Tobias pojken som valde att byta fraktion och lämna sitt “blod”, till att bli den unga mannen som blir kär, upptäcker en konspiration och slutligen väljer “förråda” och lämna den nya fraktion ger verkligen mersmak.

Läsning uppmanas till alla Divergent fans och till er som inte läst huvudböckerna säger jag bara, LÄS.

____________________

Betyg 4/5

Four: The Traitor (Divergent 0.4)
Av Veronica Roth
Publicerad 2014 av Katherine Tegen Books (Kindle Edition)

Advertisement

1 Comment

Filed under Dystopian, eBook, Short story, Veronica Roth, Young Adult

One response to “Four out of Four

  1. Pingback: Månadssummering Juli | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s