Bokomslagets vara eller icke vara

Är bokomslag viktiga?
Trots att det är innehållet som räknas, så handen på hjärtat, visst har du plockat upp en bok just för att den hade ett snyggt och tilltalande omslag?

Det har i alla fall jag, mer än en gång!
Så här tänker jag, ibland när jag vill ha något nytt och okänt då botaniserar gärna bland hyllorna i lämplig boklåda (läs Science Fiction Bokhandeln) jag och ser vad som sticker ut och tar en chans. Ibland om det finns flera olika utgåvor väljer jag den som tilltalar mig bäst även om den kanske till och med är lite dyrare, för en riktigt bra bok blir ju lite extra, extra bra om den har ett snyggt omslag. Jag kan bli störtirriterad på om ett förlag byter stil mitt uppe i en bokserie, grymt irriterande!

För förutom innehållet, så säger ett omslag så mycket anser jag, det är lite som när vi träffar någon för första gången, visst vi kan uppfatta saker fel, men första intrycket är ändå, på gott eller ont, något som följer med oss.
Så ja, mitt svar är, jag tycker omslag är viktiga!

Ett omslag förmedlar en känsla, hur vi mottar denna känsla kan ju vara olika från person till person och olika in tid, men för mig är det lite att det ger en ”hint” om handlingen och om det är en del i serien så kan det sätta stämningen på de olika delarna, eller kanske ger ett omslag lite information om bokens karaktärer och/eller dess värld.
Eller kanske är det humöret eller till och med vilken tid på året det är som gör att du plockar upp en viss bok och läser den just där och då.

Och där fick jag en tanke, bokomslag är ju alltid kul att få med i sin blogg, så varför inte en månadsbokbild, typs som i kalendern, en bok som får representera årets månader och dess årstider…

Advertisement

Leave a comment

Filed under Kalender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s