morning glories

Tonåringar, privatskola, svek, våld, hjältemod, konspiration och särskilda förmågor; så skulle man kunna summera Morning Glories.

morningglories1Mornig Glory Academy är känd som den mest prestigefyllda privatskolan i landet och sex studenter med helt olika bakgrund får besked att de är antagna, Casey Blevins, Fukayama Jun, Hunter, Jade, Ike, and Zoe. Men väl på skolan upptäcker de direkt att något inte är som det skall vara. Skolan verkar ruva på mörka hemligheter och våldsamma lärare med dolda agendor, de måste se till att finna en väg att fly från skolan innan det är för sent!

När jag började läsa så kom jag genast att tänka på tv-serien, Tower Prep, som i och för sig bara varade i en säsong, men hade potential, vet inte om det är en slump eller ej. I vilket fall, detta är en brutal, våldsam serie med konspirationsinslag som skull göra X-files skaparna stolta. Som läsare får vi direkt reda på att detta inte är en vanlig skola och väl när ungdomarna kommit dit så finns det ingen utväg. Vi blir presenterade för de sex studenterna, lite om var de kommer ifrån och deras personligheter. Dessa sex är noggrant utvalda, men frågan är varför och har någon av dem särskild förmåga som inte tillhör det som är vanligt? Och om så är fallet, vad vill de som styr skolan med dessa ungdomar?
När de sex anländer till skolan så inser de direkt att saker är seriöst fel och att de måste försöka ta sig därifrån. Resan dit är lång, våldsam, fylld av dubbelspel och dolda agendor, när sista bladet vänds så finns det mer frågor än där finns svar.

Jag måste säga att jag blev glatt överraskad, då detta är en serie jag inte läst något om alls innan jag plockade upp den. Nick Spencer presenterar en berättelse som lyfter tillräckligt mycket frågetecken för att få mig att vilja läsa mer.
OK, det kanske inte en helt ny idé med privatskola där inget är vad det verkar, vuxna med hemligheter och hintar om särskilda förmågor, men det funkar finfint. Som extra plus är att det finns flera kick-ass tjejer, på båda “sidor” och det är alltid ett extra stort plus i min bok, i denna första installation är det definitivt tjejerna som sticker ut och är starka.
Tecknarstilen är lite fyrkantig, lite åt manga hållet, med mycket färg och humor, Joe Eisma gör ett exceptionellt bra arbete med att ge de olika karaktärerna egna personligheter och djup.

All and all, helt klart läsvärd och skall bli intressant att se vart nästa album leder oss.

____________________

Betyg 4/5

Morning Glories, Vol. 1: For a Better Future
Av Nick Spencer, Joe Eisma
Publicerad 2011 av Image Comics

Advertisement

3 Comments

Filed under Comics, Graphic Novels, Supernatural

3 responses to “morning glories

  1. Den verkar bra! 🙂

    • Den var överraskande bra, klara snygga teckningar, märkligt handling och starka tjejer 🙂
      Har precis fått hem del två, så det blir att boka tid i soffan, läsa om första den igen tror jag och kasta sig över fortsättningen

  2. Pingback: Månadsummering maj | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s