A trip down memory lane, Enki Bilal

Har haft lite nostalgi-stunder på sistone och bestämde mig för damma av några gamla klassiker och skriva ett par inlägg om serier som på ett eller annat sätt formade mina yngre dagar, det kommer bli högt och lågt, kända som okända, ”kommersiellt” och mer allvarligt, superhjältar och anti-hjältar och allt däremellan.

Så dags för A trip down memory lane, först ut Enki Bilal.

Saga, som jag precis läst, fick mig att tänka på serier som bland annat publicerades i Tung Metall/ Heavy Metal Magazine, men framför allt kom jag att tänka på Gudarnas Marknad av Enki Bilal. Saga hade samma känsla, det bisarra, det udda, det sexiga med överraskande detaljrika och intressanta illustrationer.

Enki Bilal är född i forna Jugoslaven men flyttade till Frankrike vid tioårs ålder. Han är mest känd för The Nikopol Trilogy som han både skrev manus för och tecknade under tio års tid. På svenska gavs tyvärr bara de första två delarna ut, Gudarnas marknad av Tung Metall Presenterar, följt av Lockfågeln av Studio Epix .

gudarnas marknadGudarnas marknad börjar med astronauten Nikopol som efter varit i dvala i 30 år vaknar upp i en framtida atombombat Paris. Året är 2023 och Paris styrs utav den fascistiska diktatorn J. F. Choublanc som är mitt uppe i förhandlingar med Egyptiska gudar, gudarna behöver bränsle till sitt rymdskepp och Choublanc vill förhandla till sig odödlighet. Mitt i en stad i förfall och kaos vaknar alltså Nikopol upp efter varit nerfrusen (som straff för att han deserterat), han hinner inte ens reflektera över vad som hänt förrän avfällingen Horus tar hans kropp i besiktning. Tillsammans så ger de sig ut på en resa att ta i tur med korruptionen och störta den sittande makten.

LockfågelnLockfågeln utspelar sig två år efter händelserna i Gudarnas marknad och här får vi följa journalisten Jill Bioskop resa från London till Berlin. Jill arbetar på en artikel om de Afro-Pakistanska och Zuben’Ubisch minoritetskonflikt i London. Hon får ett samtal ifrån John en Alpheratzish vän, informatör och älskare, under samtalet så blir John offer för en terrorattack. För att glömma allt så tar Jill två röda piller utav hans drog HLV (det finns röda och gula att välja) och försvinner in i en djup koma. Hon blir väckt av en vän och före detta journalist som ger henne ett uppdrag att rapportera ifrån Berlin där Europa I (rymdskepp) kommer att landa. Detta beslut leder till en berg-och-dalbana fyllt med mer röda piller, överfall, mord och blod som inte verka försvinna samt givetvis återkomsten av Horus. Låter det rörigt, ja det är det, härligt rörigt, märkligt och vackert.

bilal

I serien hittar vi maktgalna egyptiska gudar, dystopiska framtidsvisioner av ett Europa i kaos, rymdskepp i form av pyramider, grön-vita katter, flygande keruber och en mystisk blåhårig flicka som även gråter blåa tårar. Det är science fiction, det är bisarrt, snygg och kryddat med både ångest och humor.

The Nikopol Trilogy_

Någon kanske känner igen historien, men ändå inte läst serien, då kan det vara för att Enki Bilal även regisserat Immortal som i sin tur bygger på just Nikopol-triologin.
Inser nu att jag aldrig fått läsa den tredje delen då den aldrig översattes till svenska, kanske borde försöka skaffa den, franska är jag dock kass på, men skall tydligen finnas på engelska så det kanske löser sig trots allt. I vilket fall blev jag sugen att damma av lite luggslitna seriealbum och krypa upp i soffan.

Så är jag ensam, eller finns där fler där ute som har kommer ihåg och läst något av Enki Bilal?

Advertisement

1 Comment

Filed under Enki Bilal, Graphic Novels

One response to “A trip down memory lane, Enki Bilal

  1. Pingback: Månadsummering februari | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s