Saga, volume 1

Det är något visst med serier, jag tröttnar aldrig på min lilla ritual, att krypa upp i soffan, börja lite med att klappa på själva albumet, glutta lite snabbt på sidorna (liksom känna in sig på känslan) och sedan så sakta börja på första bladet. För tecknade serier/ graphics novels är för mig nostalgi på hög nivå, vet egentligen inte riktigt vad det är, för jag älskar även böcker men de lockar inte lika ofta till nostalgikänslor, kan kanske vara så att det är bilder och text i kombination, kanske för att jag en gång för länge sedan tecknade lite (enbart i avkopplingssyfte, men ändå) eller så är det magin som finns där som är det som pockar på. Egentligen spelar det ingen roll, räcker väl med att känslan finns där och behöver kanske inte analyseras.

Saga Denna gång är det Saga det handlar om, en serie som fått bra recensioner lite överallt, och det med rätta! Ja, jag vet att jag är lite sen på tåget, men sent skall syndaren vakna, eller nått. Måste tacka Anna borta på Bokstäverna, det var recensionerna där som gick mig att slutligen plocka upp första delen och det ångrar jag definitivt inte.

Mitt i ett galaktiskt krig som aldrig verkar ta slut förälskar sig två soldater ifrån motsatt sida, tillsammans så deserterar de och försöker att ta sig så långt ifrån krigets centrum som bara är möjligt. Med båda sina sidors arméer och lönnmördare i hälarna så flyr de, för det är inte enbart deras egna liv och kärlek som nu står på spel, nej nu har de har även ett nytt liv att ta hand om. I ett universum fyllt med faror hittar hjälp där de minst anar det, bland annat från en död tonårig med en halv kropp.

Saga är en otroligt charmig berättelse, det är space opera, det är science fiction och det är fantasy, allt i en salig röra.

Egentligen så behövs det ingen summering, bara; se-till-att-plocka-upp-ett-ex- NU!!
För så enkelt är det, detta är riktigt, riktigt bra, historien som Brian Vaughan presenterar är välskriven, härligt bisarr och udda, målningarna, ja för de känns verkligen som målningar mer än ”bara” teckningar, Fiona Staples är otroligt begåvad och jag älskar hennes stil. Skall man jämföra med någon så, nej vänta måste man göra det, nej faktiskt inte, detta känns nytt, fräscht, sexigt och definitivt vuxet, om allt ovan är ens närheten av din cup of tea se till att plocka upp ett ex.

gbThis is Space Opera, Science Fiction and Fantasy, all wrapped up in a chaotic package! It’s beautiful, it’s bizarre and I just love it!

____________________

Betyg 4/5

Saga, volume 1
Av Brian K. Vaughan (Writer) och Fiona Staples (Illustrator)
Publicerad 2012 av Image Comics

Advertisement

1 Comment

Filed under Brian K. Vaughan, Comics, Graphic Novels, Science Fiction

One response to “Saga, volume 1

  1. Pingback: Top ten books I Read In 2014 | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s