DC Comics – Earth One

Det är något nostalgiskt med Superhjältar tycker jag. Under min uppväxt så frossade jag i alla typer av serietidningar med hjältar och antihjältar, högt som lågt, oavsett om det var “lämplig” för en flicka som mig eller ej. Dessa kära karaktärer finns fortfarande kvar i mitt liv dock kanske lite mer vilande och mest ute i nördperiferin. Blir mer i forum som TV/ film där lämpliga doser av superhjältar i allmänhet och DC Comics karaktärer i synnerhet intas.
Ibland bara måste man damma av sina gamla favoriter och när DC faktiskt gör ett försök att blåsa liv i två ja då måste jag ju helt enkelt se till att pricka av dessa på att-läsa-listan.

Earth oneBatman: Earth One
by Geoff Johns and Gary Frank (Illustrator)
Published 2012 by DC Comics

Superman Earth One vol1Superman: Earth One
by J. Michael Straczynski, Shane Davis (Illustrator)
Published 2010 by DC Comics

Earth One är en satsning av DC Comics där de ger sig i kast med ge en tolkning av en värld mer modern, lite närmare vår verklighet, av två av sina hjältar (säkert med mål att locka till sig nya läsare), världen där dessa berättelser utspelar sig är även helt skilda ifrån det vanliga DC universumet.

I Batman, Earth One möts vi av ett Gotham City där brottslingarna styr, polisen är extremt korrupt och de få som inte är det, tvingas genom hot och mord till tystnad. Vi får lära känna en ung Bruce Wayne, en pojke som bevittnar mordet av sina föräldrar och vars framtid för alltid är ändrad. Alfred dyker upp precis innan morden och han dels på grund av tacksamhetsskuld att Bruce’s far som räddade hans liv flera år tidigare och dels att där inte finns någon annan som kan hjälpa, så tar han sig an den unga pojken efter dödsskjutningen. Alfred som gammal krigsveteran är den som här tränar upp Bruce i olika kampsporter och det är Alfred som försöker att få honom att se förbi ilskan och hämnden. I detta Gotham city är Bruce Wayne ingen direkt hjälte, han är bara en ung man, bedrövad, sårbar och fylld med ilska.
Geoff Johns tillsammans med Gary Frank illustrationer visar upp en Batman som inte är den kick-ass och nästan ostoppbara hjälte vi är vana vid, utan här försöker de visa på hur det var i början när Bruce Wayne är en ung man med mänskliga brister och svagheter. Tankarna går givetvis osökt till Frank Miller’s “Batman: Year One”, men det i sig är ett stort plus i min bok. Storyn funkar, den känns fräsch och färgerna i teckningarna är mustiga, mörka och detaljrika.

I Superman, Earth One möter vi Clark precis när han anländer till Metropolis, där han hyr sig ett rum och börjar söka till och testa på olika jobb. Här har vi definitivt en person som vill försöka leva ett vanligt liv. Det är en rätt melankolisk, ensam och smått nedstämd Clark Kent och inte den muntra reportern vi kanske historisk är vana vid. Här har vi en ung person som försöker passa in och hitta sin plats i tillvaron, långt ifrån den hjälte som vi är vana vid. Självklart så vill ödet annorlunda och när jorden blir invaderad så måste Clark ta ett beslut. Gamla karaktärer finns med såsom Louis Lane, Jimmy Olsen och Perry White, men en del nya dyker även upp, en ny alien ras introduceras och en ny bakgrund till Kryptons fall.
Ska jag vara ärlig så är just Superman en av mina absoluta favoriter men ibland så känner även jag att Clark Kent och hans Superman kan vara lite för perfekt, lite för mycket polerad fasad och det är definitivt inte den Clark vi möter här i Earth One!

Som en gammal Babylon 5 fan så är J. Michael Straczynski ingen främling och detta är en ny och fräsch berättelse av en gammal känd karaktär, det märks att Straczynski är van att skriva berättelser till både TV och grafiska noveller, här blandar han sina erfarenheter och resultatet är en härlig känsla av en serie/film hybrid. Detta borde inte funka då det är rätt skilda medium men tro mig, det gör det. När det kommer till illustrationerna så gör Shane Davis ett fantastik jobb, både Metropolis och dess innevånare känns både modernare och äkta. Att Clark försöker kläs sig i lager av kläder är uppfriskande bildtroget. Här har man verkligen lagt ner tid på att uppdatera en gammal historia, att skriva om och ändå följa de delar av tradition som behövs och om jag får välja mellan de två ovan så tycker jag nog att just Superman berättelsen är den som lyckats bäst.

Earth One är riktigt uppfriskande, DC har historiskt sett försökt att piffa till och modernisera både Batman och Superman har under årens lopp. Men här har man verkligen gett författare och illustratörer fritt fram för egen tolkning. Det är verkligen En ny jord! Och som gammal DC-fan kan jag inte annat än att säga tummen upp!

Advertisement

1 Comment

Filed under Comics, Graphic Novels

One response to “DC Comics – Earth One

  1. Pingback: Vad vore superhjältar utan Superman | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s