Långt under kupolen


Ashes of twilightI mitten av 1800-talet upptäckte forskare att jorden hotas av en annalkande komet och för att säkra den Engelska adelns överlevnad så tas ett beslut att genom den senaste tekniken bygga en kupolstad. Nästan 200 år senare så lever adeln fortfarande väl, resten av människorna föds, lever och dör i sina skrån och utanför kupolen härskar fortfarande elden, eller gör den?
Wren MacAvoy är gruvarbetare, en shiner, gruvarbetarna lever alla under staden och har som uppgift är att gräva upp kol, kol som håller fläktarna igång så att staden har luft som cirkulerar. Men kolen börjar ta slut och där är rykten om att kanske, kanske är det inte längre någon eld utanför, kanske finns det liv därute, utanför kupolen. När är en av Wrens vänner blir tillfångatagen efter att försökt fly ut ur staden, visas han upp på ett av stadens torg, dödligt brännskadad som en varning till alla som försöker bryta mot traditionerna, det är där som han yttrar sina sista ord till Wren: the sky is blue.


Kupolstäder är inte helt ovanliga inom science fiction genren men Ashes of Twilight är en liten udda pärla som i stort utspelar sig under jord, i den värld som gruvarbetarna under kupolstaden byggt sig.
Detta är en berättelse om en värld som stått stilla i tid, där de rika och priviligierade lever ett skyddat och bekvämt liv och där resten av befolkningen oftast har ett kort och slitsamt liv. Berättelsen kretsar kring Wren, en 17-årig shiner som känner att där måste finnas något mer än att gräva efter kol tills lungorna kollapsar och döden kommer. Hon hamnar mitt i en spirande revolution och tillsammans med Pace, en pojke från staden ovan gruvorna, ger de sig i kast med att försöka fly från kupolen.


Kassy Tayler ger oss en söt liten dystopisk historia, om en värld som gått fel, där några få har det bekvämt och lever lyxliv, medans resten sliter ihjäl sig för att dessa få skall få behålla sina bekväma liv. De som styr staden skyr inga medel att ingen eller inget stör eller påverkar ordningen.
Självklart, då detta är en ungdomsbok så finns där den obligatoriska romansen, men här presenteras den på trovärdigt sätt, även från ett vuxet perspektiv och bidrar till viss del att föra berättelsen framåt. Som läsare så dras du snabbt in i denna 1800-tals värld och visst, Ashes of twilight kommer inte att gå till historien om den absolut bästa dystopiska berättelsen, men det är en lagom charmig “hängmatte” bok.

——————————
Ashes of Twilight
By Kassy Tayler
Published 2012 by St. Martin’s Griffin

Advertisement

1 Comment

Filed under Alternate History, Dystopian, Young Adult

One response to “Långt under kupolen

  1. Pingback: Juniläsning | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s