Gothcon – en helg fylld av möten, samtal, spel och nörderier

Tillbaka i vardagen och måste erkänna att det känns både märkligt och lite tomt.
I dagar tre har jag fått umgås och varit omgiven av främlingar, bekanta och vänner som alla delar en sak nämligen spel! Dagarna fylldes av för lite sömn, skratt, upplevelser och gemenskap!

Större delen av helgen tillbringade jag i rummet där Isis- nördfeminism kamperade, min fina vän Anna Erlandsson och arrangör av just Isis fanns på plats för tredje året på rad.

FREDAG
En dag fylld av föreläsningar, paneldebatter och samtal. Först ut var Josefin Westborg med sin föreläsning ”Nördfeminism – Gamergate”, där hon ger sin bild av vad nördfeminism är, bakgrunden till gamergate och vilka uttryck det tagit sig. Josefin avslutade föreläsningen med att försöka var lite positiv och blicka framåt. Vad vi ser är att det är lite bättre här i Sverige än exempelvis i USA med initiativ såsom Diversi, där svenska dataspelsbranschen gemensamt arbetar för att lyfta fram och stärka mångfald. Tyvärr har vi än så länge har en rätt lång väg att gå när det kommer till en mer nyanserad och jämställd spelhobby, men förhoppningsvis är vi på väg åt rätt håll.

Därefter följde en paneldebatt ”Representation av kvinnor i populärkultur -Hur ser den ut och vad kan ändras?” där undertecknad och Josefin Westman tillsammans med moderatorn Elaine Boström diskuterade allt ifrån filmer, tv-serier, spel, böcker och tecknade serier, vi tittade lite i backspegeln hur det sett ut, hur är det nu och vart vi är på väg. Vår gamla idoler och favoriter kanske inte helt håller i sömmarna idag med de glasögon vi har nu, vi får istället fokusera på hur kvinnor representeras idag.
Just nu ser vi en trend inom film, där storfilmer som Hungergames och Divergent ger oss starka flickor som tar plats och som är i centrum av berättelsen, vad behövs göras för att denna trend skall bestå och bidra till mer kvinnlig representation? Idag verkar det framför allt vara inom ungdomslitteraturen vi ser den största förändringen, även om det mest är kvinnliga författare som skriver om starka flickor, när det kommer till exempelvis tecknade serier så är det fortfarande manliga författare/ tecknare som skriver om och för män(killar). Det diskuterades även om det ligger på konsumenten att ta ansvar, exempelvis genom att inte konsumera det som inte är inkluderande för alla, fast spelar det något roll vad vi handlar eller ej, måste istället förändringen ske ute i samhället i stort?

Dagen avslutades sedan med paneldebatten, ”Att arrangera lajv med ett feministiskt tänkande – tankar runt arrangörskap, inkludering och communitybyggande”, deltagarna var Maria Rodén, Ems Nydegger, Petra Andreasson, Sara Zeta och moderator: Elaine Boström. Alla i panelen var rörande överens om att tydlighet är viktig, före, under och efter ett lajv. Att våga ifrågasätta och att säga ifrån, även om det blir lite ”jobbigt”, att vara lyhörd och att skapa mångfald och när det passar könsneutrala roller/ castings eller något så enkelt som att uppmuntra anmälda grupper att tänka på mångfald och allt det innebär.

Vad som slog mig under dagen är den röda tråden i, att oavsett om det rör sig om vår vardag, eller digitala spel, lajv eller i litteratur och film så är kvinnor fortfarande utsatta för diskriminering, det argumenteras fortfarande högljutt att vi överdriver, att det inte är problem osv osv, kan ägna flera inlägg enbart om det. Men trots detta så finns det hopp, förändringens vindar har, om än något ljumma, så smått börjat blåsa. Men det hänger på alla både du och jag att i det lilla som i det stora att våga säga ifrån, att våga stå upp, att våga ifrågasätta och att tillsammans oavsett vilket kön vi är födda i så gynnas vi alla av en jämställd hobby och i förlängningen ett mer jämställt samhälle.

Beviset för att ett nördfeministiskt tänk är något som behövs i vår hobby, var av alla de män om tittade inom rummet och sa; “vilket bra initiativ”, “det här behövs”, “jag hoppas ni fortsätter”, för att nämna några kommenterar jag hörde under helgen.

LÖRDAG
Spel, spel och mingel. Jag och väninnan hade lite ”ledigt”, så medan isis-rummet fylldes av prova-på (Star Wars X-wing, Magic the gathering, Malifaux och A song of blades and heroes), så tog vi den stora kassen med spel och gav oss ut i korridorerna på Hvitfeldtska och tog tag i brädspelande, det blev både gamla favoriter såväl som några nya spel. Några av spelen som vi betade av var, Elder Sign, Firefly, Hanabi, Smach up, Sheriff of Nottingham.

SÖNDAG
Blev lite gott och blandat, dagen avrundades med lite mer Elder sign och föreläsningen “Nördfeminism 2.0 – Shit people say” med Josefin Westborg, även kallad av henne själv för den ”arga” föreläsningen, har ni möjlighet att lyssna på Josefin så säger jag gör det, en mycket kompetent och intressant föreläsare, som säkert kan ge många en tankeställare eller två. Detta följdes sedan av ett avslutningstal från Sveroks ordförande Alexander Hallberg. Sedan var det tack och hejdå och en massa kramar

För mig så handlar Gothcon som så mycket mer än bara att spela, även om det givetvis är just spelhobbyn som är i fokus och det som gör att vi alla är där, men det handlar även stämning, gemenskap och öppenhet. Att sitta vid ett bord och någon man inte känner säger, ”det där ser kul ut, får jag bara med?” Och svaret blir alltid, ”ja, självklar får du det”.

Om jag skulle summera hela helgen med ett par ord så skulle det kunna vara, möten, samtal, skratt, nörderier högt och lågt och spel, spel i massor!

Advertisement

2 Comments

Filed under Nörderier

2 responses to “Gothcon – en helg fylld av möten, samtal, spel och nörderier

  1. Sambon var med och anordnade en föreläsning med Josefin i Tidaholm och hon sa att Josefin var hur bra som helst. Viktiga ämnen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s