Gotham utan Batman

Superhjältar på TV, måste nog erkänna att (i mitt tycke) blir det antingen riktigt bra eller rätt så dåligt. Tyvärr så lutar de flesta tv-serier som försöker sig på just superhjälte genren mer åt det dåliga hållet, men så ibland dimper det ner något som blir riktigt bra, som exempelvis Smallville när det begav sig. Superman har ju haft sin beskärda del av tv-serie/ film försök och hans motpol Batman lika så.

Gotham (Fox)

Så nya serien från Fox, Gotham, 4 avsnitt in, vad säger juryn, tumme upp eller tumme ner?
När jag först såg höstens nya tv-serie premiärer så kände jag spontant, Gotham utan Batman, but why? Sedan så kollade jag lite på rollistan, såg en trailer och tänkte, jo kanske, det kan funka *fingers cross*.

Gotham är rätt snygg, staden känns lite lagom dekadent, våld och korruption är överallt. Snyggt filmat och lek med färger gör att jag initialt kände att det här har potential, även om jag gärna hade sett det ytterliga lite mer mörkare, lite mer skitigt och framför allt lite mer regnigt, ja helt enkelt lite mer Frank Miller. Men men man kan inte få allt.

So, synopsis i all korthet, vi får se hur den unga Bruce Wayne bevittnar morden på sina föräldrar och hur den något idealistiska James Gordon på Gotham City police force tar sig an att hitta den skyldiga, att försöka navigera sig fram i ett korrumperat Gotham där kriminella styr och äger alla.

Så långt funkar det, men om du förväntar dig att få se hur unga Bruce sakta men säkert växer in i det som slutligen blir Batman, så blir du besviken. Här är fokus på James Gordon och alla de kriminella som finns runt omkring honom och här i ligger det stora problemet, det är för många av Batmans kommande fiender som introduceras. Man liksom blåser upp varje person lite extra så att fans inte skall MISSA att det är Penguin, Catwoman, Poison Ivy eller Riddler för att bara nämna några. Tro mig det kommer mer.
Nej här hade de lätt kunnat vänta lite, ta det lite lugnt och låta oss få lär känna de som finns närmast James Gordon, både goda och onda, som det är nu så är det så många karkatärer högt och lågt som det växlas mellan i ett rätt högt tempo att man faktiskt inte känner känner något för någon. Inte ens unga Bruce.

För visst så har Bruce och hans trogna Alfred varit med hittills i alla avsnitt, men det känns lite krystat, lite som de måste ha med de båda, även om det inte bidra med att föra handligen framåt.
Så Gotham utan Batman, ärligt, nja, nä, kanske, jag är osäker, ok det är tidigt än men jag är djupt skeptisk. Jag hoppas och håller tummen på att de skall hitta sin egna stil, att samla fokus lite och rätt och slätt ta det lite lugnt med att slänga in alla Batmans villains to be.

earth one batmanNä, jag tror jag kryper upp i soffan och läser om Batman: Earth One istället, känns som det passar bättre så här i regnrusket.

Advertisement

2 Comments

Filed under TV-series / film

2 responses to “Gotham utan Batman

 1. Ja, jag kan hålla med dig i mycket, även om jag tänker fortsätta titta. Framför allt första avsnittet blev lite för mycket där de skulle klämma in de flesta från skurkgalleriet på en gång. Samtidigt kan jag inte låta bli att gilla Cobblepot så som han gestaltas här. Men det du säger om att lugna ner tempot och hitta sitt fokus är ju spot on.

  Och Batman: Earth One är ju lysande läsning!

  • Jo, även jag kommer nog att fortsätta titta, ibland kan det ju till och med ta någon säsong för en serie att hitta sin stil.
   Skildringen av Cobblepot håller jag helt med dig är intressat. Det är nästan så att man i daglsläget nästan kunnat kalla serien för “Rise of the Penguin” 🙂
   VI får hålla tummarna att de de nästkommande avsnitten har mer fokus, det är ju trots allt Gotham och i förlängning Batman och det vill i alla fall jag alltid se mer av.

   Earth One, tycker jag både Batman och Superman är helt lysande och ser fram emot nästa släpp (även om det inte är förrän 2015).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s