Arbetande lik

Ett tag kändes det som det enda jag läste var Urban Fantasy, massa vampyrer blev det, men det sista året eller så har jag tappat farten lite, inte för att det inte är underhållande, utan för att när det kommer till Urban Fantasy så är det ofta i stunden högst underhållande läsning men när du väl är klar med boken och går vidare till nästa så faller den lätt i glömska, inget fel i det, men ibland så vill man har lite mer. Jag antar att det är därför det blir mycket dystopi och post-apokalyps, för de stannar ofta med dig långt efter de både är bloggade om och uppsatt på sin plats i bokhyllan. Men mellan mörker, hopplöshet och den dystra framtiden som väntar behöver man något lättare, något mer åt popcorns-underhållning.

Denna gång så blev det att botanisera lite hemma, något lättare efter dystopi och den brillianta avslutande delen i Shatter me serien behövdes. Hittade WORKING STIFF av Rachel Caine i en hög med olästa böcker, en bok som jag fått av min väninna när jag var i färd med att ta tag i både Morganville och Weather Warden serierna, men som av olika anledningar blev liggandes oläst.

Working stiffFrån Goodreads:
Bryn Davis is new on the job as a funeral director, but even she knows that once you’re dead, you ought to stay that way. But Fairview Mortuary has hidden backroom business: reviving the dead for profit, at extortionate rates. Finding out may cost Bryn more than her life – it may just take away her death too.

Jag måste erkänna att jag inte alls hade några förväntningar, snarare tvärtom, det var något med starten som kändes oinspirerande. Men det gick raskt över. Detta är en överraskande udda zombie-ish berättelse, eller ja zombie är inte rätt ord, för visst handlar det om levande döda, men inte riktigt som vi är vana vid. Det kändes nytt, fräscht, intelligent och kul, alltid extra bonus när en författare skapar sig en ny nisch i en befintlig genre.

Du blir som läsare rätt snabbt överraskad då historien något kapitel in tar en vändning som du inte väntar dig och jag tror det var det som sålde mig. Jag tänker inte säga vad som sker, det är roligare att snubbla över det själv.

Bryn Davis är en vanlig, ung och snygg (åtminstone i andra ögon sett) tjej som hamnar på något så udda som en begravningsbyrå. Hon är lågmäld och tar inte så mycket plats, men där finns en styrka och ett rättspatos samt en envishet som givetvis ställer till det för henne. Allteftersom historien gick så tyckte jag mer och mer om henne, hon visar både på styrka och erkänner svaghet, när det går som värst för henne så gnäller hon inte utan försöker göra det som är rätt. En Urban Fantasy är inget utan minst en alfahane och Working Stiff är inget undantag, men här levereras han i form av en vanlig människa, jepp, du läste rätt, ingen vampyr, varulv eller magiker, nope, en vanlig människa. Inte vad man förvänta sig kanske, men verkligen inte illa och definitivt het som tusan. Vidare, trumvirvel, inget triangeldrama så långt ögat når! Sååå uppfriskande

Vänta dig ingen magi, inga vampyrer eller andra supernaturala varelsen, detta är en modern historia om storbolag med dödliga hemligheter, om mänsklig girighet och en vetenskaplig tvist. Det är en berättelse om död, förlust, odödlighet och pånyttfödelse. Jag älskade varje minut och kan rekommendera den för de som vill ha lite trevlig sommarläsning, lite Urban Fantasy utan de vanliga traditionella monstren. För visst finns här monster, dock av en mer mänsklig natur och den sortens monster kan ibland vara bland de farligaste.

Så vad tycker du om Urban Fantasy som genre, några favoriter som sticker ut?

____________________

Betyg 4/5

Working Stiff (Revivalist #1)
av Rachel Caine
Publicerad 2011 av Allison & Busby

Advertisement

1 Comment

Filed under Rachel Caine, Urban Fantasy

One response to “Arbetande lik

  1. Pingback: Månadssummering juni | the road so far...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s